Online archiv

Vydání: 2/2008

Předem určené pozici v rodině neunikneš

Ivana Kubešová, 2/2008
Psychologové se staví k rodinným konstelacím většinou zdrženlivě. V očích kritiků je však možné číst spíše strach: z magického či nevědeckého, z něčeho, co nejde kontrolovat. Rozhodla jsem se, že vyzkouším metodu rodinných konstelací na vlastní kůži. Byl to pro mě důležitý krok.

Zrušení centra byla chyba

Kateřina Jegorovová, 2/2008
Vloni byl drastickým způsobem omezen provoz Centra krizové intervence Psychiatrické léčebny Bohnice. Postupně mají být rušeny psychiatrické léčebny. O revolučních změnách v české psychiatrické péči hovoříme s Ondřejem Pěčem, předsedou Asociace denních stacionářů a krizových center.

Hodnocení učitelů

mar, 2/2008

Hubneme z lásky?

mar, 2/2008

Sexuální závislost: diagnóza, nejasná léčba

2/2008
Ke slovu závislost se na prvním místě vybaví spojení s alkoholem či drogami. Může mít znaky závislosti i nutkavé sexuální chování? Názory odborníků se liší, stejně jako jejich pohled na vhodné způsoby léčby.

Jsem závislý na sexu

2/2008
„Vystudoval jsem IT technologie a našel jsem si skvělou práci. Vymyslel jsem softwarový program a stal jsem se senior více-prezidentem, řídil jsem 50 lidí. Po pracovní době jsem si postupně začínal prohlížet porno stránky.“

Důležitost čísel

mar, 2/2008

Škodí práce zdraví?

mar, 2/2008

Pomáhá pozitivní přístup?

mar, 2/2008
stručně

Jak ne)přemýšlejí pachatelé trestných činů?

Michaela Ivanovičová, 2/2008
Zaplatila zálohu a pár prvních leasingových splátek - na výzvu, aby doplatila zbytek peněz nebo auto vrátila, nereagovala. Na své dítě neplatí od roku 2004. Půjčil si elektrocentrálu a nevrátil ji. Fyzicky napadl člověka, způsobil mu otřes mozku, podlitiny a pohmožděniny na hlavě i hrudníku. Co vedlo tyto odsouzené k jejich činům? Přemýšlejí jinak než lidé, kteří se nedostávají do konfliktu se společenskými normami a se zákonem?

Jak se tvoří paměťová stopa?

Radkin Honzák, 2/2008
stručně

Hudba budoucnosti: chytré silnice

Karel Schmeidler, 2/2008
Dopravní psychologové doporučují zajistit větší bezpečnost tím, že silnice budou vypadat nebezpečněji a donutí řidiče zpomalit. Odborníci jim říkají sebevysvětlující či promíjivé silnice, pokud při řízení přece jen uděláte chybu, následky by neměly být tak závažné.