Online archiv

Vydání: 4/2012

Pro dobrotu na žebrotu

Jana Kárníková, 4/2012

Místo chráněné dílny dealerem?

(red), 4/2012

Pochyby

Jozef Melichár Joze, 4/2012
jsou základ nových nápadů

Vězeňský psycholog: farář pro bezvěrce

Vít Poláček, 4/2012
Černé vrcholky hald, nad nimi šedé nebe. V podivné měsíční krajině se dole v údolí otevírá pohled na několik oplocených domů. Příbramská věznice. Je lehce po osmé hodině ranní a na první bráně vytírá jeden z vězňů. Za druhou branou jdou jiní vězni v šedých mundúrech seřazení v tichém průvodu na snídani.

Už máte svého terapeuta?

4/2012
Čtenáři nám často píší o kontakty na psychology. Tato servisní rubrika vám může napovědět, na koho se ve svém regionu obrátit.

Přidejte minuty, ušetříte hodiny...

Dagmar Svobodová Dag, 4/2012
Balintovské skupiny v sebekoučování

Usilovat o vlastní pohodu není sobectví

Alena Slezáčková Alen, 4/2012
Psychologie by se neměla zabývat jen problémy, poruchami a defi city, ale i kladnými aspekty osobnosti, života člověka a společnosti - takové úvahy psychologů v čele s Martinem Seligmanem vedly k rozvoji oboru nazývaného pozitivní psychologie.

Jak zabodovat u pohovoru?

Eva Tomková, 4/2012
Stres, propocená záda, třesoucí se ruce, zadrhávající hlas. Pracovní pohovor - stejně jako zubař - nepatří mezi oblíbené způsoby trávení času. Bojíme se vět, které naznačí, že jsme nepotřební. Máme strach z personalistů, kteří jsou školeni k tomu, aby jako rentgen projeli naše slabosti a schopnosti. Ale pokud chcete práci, nemáte na výběr a tuto psychickou gilotinu musíte podstoupit. Rozhodli jsme se projít několik pracovních pohovorů za vás, abychom přímo v praxi zjistili, jestli je možné udělat z pohovoru snesitelnou záležitost, a pokud ano, tak jak na to. Taky jsme oslovili dva zkušené personalisty, kteří nám prozradili něco ze svých „tajných“ metod, kterými odhalují „lidstvo“. Jak vlastně personalisté vybírají člověka pro konkrétní pracovní pozici? „Je to složité. Lidé se často staví do různých póz a rolí. Dokážou hrát na začátku úžasné divadlo,“ vysvětluje František Boudný ze společnosti PŘEDVÝBĚR. CZ. „Proto je dobré, aby nový člověk prošel více kol pohovoru a vidělo ho více personalistů. Teprve pak se společně rozhodnou, zda se po všech stránkách přibližuje našim představám,“ dodává Boudný.

nešpor/n/oviny

Karel Nešpor, 4/2012
Pozor: uvolňujeme se

Tragédie belgických školáků: Co pomůže rodičům?

(Dak), 4/2012
V úterý 13. března večer havaroval v tunelu ve švýcarském kantonu Valais autobus školáků z Belgie, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu. Při nehodě zemřelo 28 lidí, z toho 22 dětí. Zbývajících 24 pasažérů utrpělo zranění, někteří z nich velmi vážná. Jak taková tragédie ovlivní život lidí, jichž se dotýká, a jak jim pomoci? Na to jsme se zeptali Petry Ďáskové, vedoucí Krizového centra Ostrava, která má osobní zkušenost s krizovou intervencí po vlakovém neštěstí u Studénky v roce 2008.

10. dubna 1857 se narodil

Pavel a Helena Hartlovi, 4/2012
francouzský filozof, sociolog a etnolog Lucien Lévy-Bruhl

28. dubna 2002

4/2012