Online archiv

Vydání: 1/2013

Kuřata

Jana Kárníková, 1/2013

Psychoanalýza

Pavel a Helena Hartlovi, 1/2013
seznamte se

Děti truchlí jinak...

Kateřina Krtičková, 1/2013
Míváme falešný pocit, že dítě a smrt jsou témata, která se nehodí spojovat. Co když se ale dítě ocitne v roli pozůstalého, v roli sirotka? Umíme mu opravdu porozumět? Umíme mu pomoci?

Tiskový mluvčí: práce, která vás bude bavit

Eva Tomková, 1/2013
Pokud ji přežijete

Internauti: generace vyrůstající „na síti“

Ondřej Roubal, 1/2013
Tak jako se astronauti pohybují v hvězdném prostoru odpoutaní od zemské gravitace, „internauti“ volně cestují v kyberprostoru elektronických impulzů a digitálních sítí. Jaké následky může mít, když se příliš odpoutají od reálné sociální komunikace?

Jste zdravě sebevědomí? Otestujte se

Michaela Peterková, 1/2013
Člověk se sebevědomou bytostí podle všeho nerodí. Po příchodu na svět jsme dlouho závislí na péči a hodnocení jiných lidí – silnějších, větších a zákonitě šikovnějších a schopnějších. Rodíme se nicméně s potenciálem zdravého sebevědomí dosáhnout. Pokud nám nepomohou rodiče, nezbývá než se o svou sebedůvěru poprat v dospělém věku. Zn. U houževnatých zlepšení zaručeno.

Země středu v psychické krizi

Jindřich Urban, 1/2013
Vládnoucí komunistická strana Číny zveřejnila v uplynulých měsících překvapivou zprávu: Od nynějška se musí všichni vedoucí pracovníci ve státní správě a ve státních firmách před přijetím do pracovní pozice podrobit psychologickému vstupnímu testu. Čínská média spekulují, že se jedná o reakci na řadu sebevražd důležitých vedoucích pracovníků. Země středu, která směrem navenek ráda vysílá informaci o harmonii svých občanů, se již delší dobu nachází ve špatné psychické situaci. Jen za posledních deset let se spotřeba psychofarmak zdesetinásobila. 17,5 % všech Číňanů trpí psychickou nemocí. Čína se tak po USA (s 26 %) drží na světové špičce. Není ovšem jasné, proč v posledních letech došlo k tak dramatickému nárůstu psychických onemocnění.

Jen odborné znalosti nestačí, chybí psychologie

(red), 1/2013
Těžko bychom hledali profesi, při níž nepřijdeme do kontaktu s lidmi. Spolupracovníci, klienti, zákazníci, podřízení, nadřízení, uchazeči o práci – se všemi je třeba komunikovat, občas jim sdělovat i špatné zprávy a reagovat na jejich kritiku. Zvlášť v těchto chvílích jsou důležité psychologické znalosti, které odborníkům v mnohých profesích scházejí. O tom, jak jim může pomoci Vysoká škola aplikované psychologie, hovoříme s jejím rektorem Štefanem Medzihorským.

Bez sebereflexe

STANISLAVA KOMÁRKA, 1/2013
PODOTEKY

Nemoc, věc dědičná?

Anna Mészárosová, 1/2013
Mám přestat kouřit, když můj táta i děda kouřili a dožili se ve zdraví devadesáti? Máma se léčila na psychiatrii, neskončím stejně, vždyť jsem celá ona? Jednoduché otázky, složité odpovědi. Jak moc ovlivňuje naše zdraví dědičnost? A má cenu to vůbec vědět? Není lepší žít tady a teď a nechat to osudu?

Člověk versus příroda: To, že máte rádi medvědy, neznamená, že oni milují vás

Karel Malimánek, 1/2013
Několikaměsíční pobyt v Antarktidě mi pomohl v hledání odpovědi na otázku, jaký je vlastně vztah člověka k přírodě. Podobné téma zpracovává ve svých filmech i režisér Werner Herzog, který poutavě ukazuje zejména obě krajní polohy: člověka dobyvatele a jedince toužícího splynout s přírodou.

Nákupní horečka! Odoláte?

Eva Tomková, 1/2013
Pojďme se spolu projít normálním obchodním centrem. Právě zde končí nejen naše peníze, ale i naše racionalita. Právě zde se stáváme zvířaty a za ponožky nebo máslo utratíme víc než bychom opravdu chtěli. A kdo za to může? My.