Online archiv

Vydání: 5/2013

Sportka

Jana Kárníková, 5/2013

Gestalt terapie seznamte neboli tvarová terapie

5/2013
se

Cítím, že Satan vítězí...

Jana Abeslon Tržilová, 5/2013
Rozhovory s pacienty uzavřeného oddělení PL Bohnice

Proč matky ztrácejí jistotu?

Gabriela Bachárová, 5/2013
Dnešní matka má k dispozici množství výchovných příruček a doporučení, jaká strava, plenky a hračky jsou pro její děťátko nejlepší. Zato podporu a ujištění, že je schopná těhotenství, porod i výchovu dítěte zvládnout, neslyší skoro nikde. Není divu, že v naší společnosti nejistých matek přibývá.

Jsme hloupější než staří Řekové?

Jaroslav Petr, 5/2013
Neúprosná příroda nechávala v pravěku i starověku přežít jen ty nejchytřejší z našich předků. V několika posledních tisíciletích se však člověk vymanil z působení darwinistických sil přírodního výběru. Platíme za to oslabeným intelektem?

Matoucí vedlejší účinky Film očima psychiatra

Šárka Bínová, 5/2013
V dubnu vstoupil do filmové distribuce film Stevena Soderbergha Vedlejší účinky (Side effects), jehož námět klade divákovi znepokojivé otázky. Může být skutečně medikace při depresi tak riskantní, že zbaví člověka odpovědnosti za vlastní jednání? Zeptali jsme se psychiatričky Šárky Bínové, která se na Vedlejší účinky vypravila do kina.

Nové místo? Dnes spíše opatrné rozhlížení

Daniela Kramulová, 5/2013
Na trhu práce citelně přituhuje a podmínky pro získání zaměstnání jsou mnohem drsnější než před několika lety. Na druhé straně můžeme sledovat i pozitivní trendy. Například přátelštější pohled na věkově heterogenní týmy. Postupně přibývá firem, které zjišťují, že jejich zaměstnanci „jedou nadoraz“ a že efektivitu pomůže zvýšit spíše lepší komunikace a vzájemná důvěra.

Tělo stávkuje? Je načase něco v životě změnit

Šárka Bínová, 5/2013
Ve své psychiatrické praxi se stále setkávám s lidmi, kteří ke mně přicházejí s pocitem, že nemohou dál, cítí se tělesně nemocní, unavení. Hledají především cestu, jak odstranit své tělesné obtíže, i když cítí, že příčina může být v jejich stylu života.

Nejsem jen mozek

Zuzana Fořtová, 5/2013
Nepřeceňujeme výsledky neurověd?

Jarní deprese: ženy pláčou, muži se perou

5/2013
S jarními měsíci přichází do ordinací psychiatrů o 20 % víc depresivních pacientů než v zimě či v létě.

O vyprazdňování slov

5/2013
PODOTEKY STANISLAVA KOMÁRKA

Macesy, kam se podíváš

Rod Kodesh, 5/2013
Jak prožívají pesach rodiny v Izraeli