Online archiv

Vydání: 11/2014

AGENTURA NEBEKLÍČ

Jana Kárníková, 11/2014

Selhala psychologie 20. století?

11/2014
Sonu Shamdassani, James Hillman: Nářek mrtvých, Portál 2014

Když odjedete z domova, již žádný domov nemáte

Marie Těthalová, 11/2014
Tvrdí to Claire Legendreová, autorka knihy Pravda a láska, kterou letos na podzim vydalo pražské nakladatelství Argo. Claire strávila několik let v Praze a naše metropole se tak bez nadsázky stala jednou z hlavních hrdinek románu, v němž refl ektuje nejen svůj pocit vykořenění, ale i dojmy z postkomunistické reality naší země.

Truchlení po tom, kdo odešel sám…

11/2014
V České republice každoročně zemře na 1500 lidí vlastní rukou. Pro pozůstalé jde o nejobtížněji zvládnutelnou formu úmrtí. Pocity hněvu a viny, které se objevují i u jiných typů ztrát, v případě sebevraždy nabývají na intenzitě.

Osobnostní poruchy (1. díl) Narcisové mezi námi

11/2014
Štíhlá drobná žena s vlasy pečlivě staženými do copu se rozhlédla po kanceláři. Snad dnes nic neopomněla. Snad neudělala žádnou chybu. Znovu zkontrolovala seřazené složky i hromádku pošty k vyřízení. Paní ředitelka se mohla objevit každou chvíli. Vzpomněla si na svůj přijímací pohovor. Jak ji uviděla poprvé - elegantní ženu s hustými blond vlasy. Vybavila si svůj dojem, že ta noblesní dáma musí být naprosto úžasná. Jak strašně moc tehdy chtěla, aby ji přijala. Stála o tu práci. A stála o to, pracovat právě pro tuto ženu… To bylo před dvěma měsíci. Celou tu dobu se nesmírně snažila. Ale zdálo se, že nic, co udělala, nebylo dost dobré. Nerozuměla změnám v náladě, nerozuměla ani vlnám tvrdé zdrcující kritiky a srdečné velkomyslné tolerance, které se u ředitelky střídaly. Proč byla s něčím přijata a druhý den za stejnou věc ostře pokárána? Věděla, že určitě dělá chyby, protože začínala. Ale že by byla opravdu až tak neschopná? V práci se postupně cítila čím dál hůř. Měla dojem, že ať udělá cokoli, vždycky to bude špatně… Z krátkého zamyšlení ji vytrhlo vrznutí dveří. Cítila, jak se jí naráz rozbušilo srdce. „Vezměte si blok a pojďte za mnou - hned,“ zavelel tvrdý hlas ve dveřích, „předpokládám, že to jste schopná zvládnout. A překvapuje mě, že musím čekat na pozdrav. Nemusím vám snad donekonečna připomínat, že jsem vaše nadřízená. Vaše neschopnost mne začíná unavovat…“ V dnešním díle seriálu otevřeme poměrně rozšířenou skupinu specifi ckých poruch osobnosti. Některé odhady výskytu celé skupiny těchto poruch překračují deset procent populace. To je tak vysoké číslo, že je takřka jisté, že jste takového člověka potkali nebo ho znáte. Kategorie specifi ckých poruch osobnosti je zároveň velmi široká a pestrá. Z tohoto důvodu se dnes kromě obecné charakteristiky celé skupiny zastavíme pouze u jednoho konkrétního typu - narcistické poruchy. S dalšími variantami se seznámíme v příštích číslech.

Zdolat K2 - to znamená také poznat sám sebe

11/2014

Když už nevím, jak dál…

11/2014
Skupinová terapie v léčbě neuróz

Senioři a canisterapie: Léčba psem

11/2014
Ráda bych se s vámi podělila o své praktické zkušenosti s „léčbou psem“, které jsem získala jako canisterapeutka mezi seniory. A jako psycholožka se vám pokusím vysvětlit, jaké léčebné cíle může tato specifi cká terapie plnit.

Sám sobě koučem

11/2014
Pokud se chceme věnovat selfkoučinku, musíme projít výcvikem pro kouče? Jak poznáme, jestli je tahle forma osobního rozvoje pro nás vhodná? O tom si povídáme s Ivou Sehnalovou.

Proč myšky pláčou? aneb Epigenetika a stres

11/2014
Představte si dvě totožné bílé experimentální myšky, každá má maličké bílé myšátko. První z nich, Markétku, bude myší máma prvních dvanáct hodin po narození intenzivně mateřsky olizovat, zatímco Adélčina máma bude odměřenější. Potom budou obě myšky vychovávány úplně stejně - což nezabrání odlišnostem v jejich reakcích na stres. Ve finále samozřejmě nejde jen o myši, poznatky prozrazují mnohé i o lidech.

Nebezpečná čtyřka

11/2014
Představujeme vám skupiny nejčastěji zneužívaných léků, které způsobujících závislost a mohou přivodit i smrt.

Dala se předvídat žďárská tragédie?

Daniela Kramulová, 11/2014
Dne 14. října vnikla do budovy střední školy ve Ždáru nad Sázavou 26letá žena s nožem. Zranila čtyři lidi, z toho jednoho studenta smrtelně. S nožem už útočila před dvěma lety v základní škole v Havířově. Když se prokázalo, že trpí schizofrenií, nastoupila k soudně nařízené léčbě v opavské psychiatrické nemocnici. Letos v březnu byla propuštěna s tím, že postačí ambulantní péče. O půl roku později si na internetu náhodně vybrala žďárskou školu a zaútočila znovu. Ředitel opavské psychiatrické nemocnice rezignoval, pachatelka je ve vazbě. Zajímalo nás, zda se nebezpečí opravdu nedalo predikovat a zda existuje i jiná prevence, než pacienty s podobnou diagnózou prostě internovat na uzavřených odděleních.