Online archiv

Vydání: 12/2014

KANADSKÝ ŽERTÍK

12/2014
Jana Kárníková

Až na dřeň

Jeroným Klimeš, 12/2014
Sergej Nikolajevič Kordakov: Odpusť, Natašo! (dostupné z www.fatym.com/taf/online/)

Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem

12/2014
Některé ženy mají pocit, že po porodu samy sebe nepoznávají. Některé dokonce říkají, že se zbláznily. A jiné tvrdí, že se s nimi nic nestalo - pravděpodobně zapomněly, že bývaly jiné.

Vzdělávání jako dárek

12/2014
KONFERENCE VEN Z KRABICE - STAŘÍ PSI A NOVÉ KOUSKY

Jak se (ne)slaví v českých firmách

12/2014
Doba bujarých vánočních večírků je dávno minulostí a firmy hledají jiné cesty, jak koncem roku odměnit své zaměstnance. Prozradil to průzkum poradenské a servisní společnosti Everesta, do něhož se zapojilo na 230 respondentů z řad českých firem.

Česky za sedm měsíců

Jan Klika, 12/2014
„Ukážeme si rozdíl mezi hovězím a skopovým masem. Hovězí je búú a skopové je béé. Sheep and cow, OK?“ vysvětluje učitelka Hana Vyčichlová ve třídě složené z osmi studentů. Pomáhá si při tom neotřelými způsoby. Aby ne, když každý z nich pochází z jiné země.

HELENA ILLNEROVÁ ČAS PRO SVĚTLO

12/2014
Rozhovor, který s profesorkou Helenou Illnerovou vede její profesní kolega, prof. Pavel Kovář, se dotýká nejen otázek spojených s vědou a vzděláním v naší společnosti, ale také otázek hodnot, výchovy a úcty k tradici. Odborná témata jsou pojednána srozumitelným způsobem, takže čtenáře vtahují do dobrodružství vědeckého výzkumu. Moudrost a laskavost je inspirací pro všechny, kteří vnímají svou odpovědnost za svět a společnost, v níž žijí.

Paranoidní osobnost

12/2014
Osobnostní poruchy (2. díl)

Vítězný boj s úzkostí

Josef Novák, Lucie Bělohlávková, 12/2014
Opět na hranici fyzického a psychického vyčerpání. Několikaměsíční stavy úzkosti odstartované náhlou panickou atakou, noci s minimem spánku. Byl jsem bez víry a plný beznaděje. Přesto dnes můžu říct: „Zvládnul jsem to.“

Chcete být výkonnější? Zpomalte!

12/2014
Na otázku „jak se máš“ už téměř automaticky odpovídáme „nestíhám“ a „nevím, kde mi hlava stojí“. Pro mnohé je tento stav dokonce jistou chloubou, byť si na něj zároveň stěžují. Tak to dnes zkrátka musí být. Anebo ne?

Včasná diagnóza nadosah

(red), 12/2014
Alzheimer: průlomový objev českého týmu

Mluvím snad neandertálsky?

The Beastess, 12/2014
Až donedávna se mělo za to, že Neandertálci se dorozumívali jen primitivním způsobem. V archeologických nálezech a přidruženém výzkumu však přibývá důkazů o tom, že jejich jazyk byl pravděpodobně značně podobný našemu.