Online archiv

Vydání: 9/2015

Nejpodceňovanější lidská vlastnost

Milan Petrák, 9/2015
POSLEDNÍ SLOVO MILANA PETRÁKA

FOTO MĚSÍCE

9/2015

Informační pasti: Budeme v područí IT elity?

Eva Kubová, 9/2015
Patříte mezi ty, kteří bez svého „dotykáče“ nevytáhnou paty, nebo vzpomínáte na „normální“ mobil, kde nebyl problém napsat SMS poslepu, či dokonce na klasické sluchátko, za kterým stačilo zaklapnout dveřmi, a nebyli jste k dosažení?

Bílá tvář - černá duše Příběh Ráchel Doležalové

The Beastess, 9/2015
V létě se i v našich médiích objevily zprávy o kauze bílé Američanky s českými kořeny, která se v dospělosti začala vydávat za černošku a bojovat za práva Afroameričanů v čele prestižní organizace pro barevné. Na otázku proč není vůbec jednoduchá odpověď.

Mami, nech mě žít!

Romana Suchá, 9/2015
Když se vám doma zabydlí matka víc, než je zdrávo...

Největší odvaha? Překonat strach z odmítnutí

Daniela Kramulová, 9/2015
Odvaha patří k vysoce ceněným vlastnostem. Obvykle si ji spojujeme s mimořádnými činy, ale podle Ivety Clarke je mnohem důležitější mít dost kuráže v běžném, každodenním životě. Dokonce ví, jak takovou odvahu můžeme trénovat.

Neurofeedback: fakta versus mýty

Vojtěch Pišl, 9/2015
Od rýže v ústech k léčbě epilepsie 1. část „Neurofeedback je dalším z pseudovědeckých přístrojů, které z lidí jen tahají peníze,“ dočetl jsem se na jakémsi blogu na webu Psychology Today. Četné výzkumy a klinické zkušenosti po celém světě však dokazují, že neurofeedback pomáhá širokému spektru klientů s psychickými těžkostmi. Pojďme se podívat, oč skutečně jde.

Catfish Láska a faleš na síti

Radka Gottwaldová, 9/2015
S vývojem komunikačních technologií se vyvíjejí i formy navazování vztahů, potažmo podvádění či klamání partnerů. Jedním z nových trendů, které vznikly díky sociálním sítím, je tzv. catfish. Co to znamená? Název catfish (česky sumec) vznikl podle stejnojmenného filmu natočeného Henry Joostem a Arielem Schulmanem a označuje člověka, který se pomocí sociálních médií vydává za někoho jiného se záměrem navázat vztah. Obvykle to má různé formy a motivy. Od těch jasných a průhledných až po ty na první pohled nepochopitelné. Společným znakem těchto podvodníků je, že jim nejde o osobní setkání, ale pouze o klamání obětí.

K čemu obvazy? Stačí kravský trus

Andrej Horváth A, 9/2015
V mnohých oblastech Afriky lidi stále kosí středověké choroby. O léčbě rozhoduje šaman a předpotopní pověry. Lékaři to rozhodně nemají lehké.

Tátové na rodičovské

Daniela Kramulová, 9/2015
Tátové na procházce s kočárkem jsou už samozřejmostí. Ale někteří ještě potomka přebalí, nakrmí, hodí prádlo do pračky, suché přežehlí - a když se manželka vrátí ze zaměstnání, servírují večeři. Jak se žije otcům na rodičovské dovolené?

Metafory našich vztahů

Vojtěch Pišl, 9/2015

VYJDE NÁM TO?

Daniela Kramulová, 9/2015
Jak poznat a rozvíjet perspektivní vztah