Online archiv

Vydání: 12/2015

Budoucnost bude hrozná. Naštěstí.

12/2015
POSLEDNÍ SLOVO MILANA PETRÁKA

Stačí být laskavý a lidský

Marie Těthalová, 12/2015
Tvrdí to Philip Zimbardo, americký psycholog, který proslul zejména díky svému vězeňskému experimentu. Kromě toho, že je slavný a nesmírně inteligentní, je také velmi spontánní a srdečný. Až tak, že mi během našeho rozhovoru nabízel, ať ochutnám jeho zmrzlinový pohár. Trémy mě tím nezbavil, nicméně ji rozhodně zmírnil.

Proč odmítá pomoc, když ji potřebuje?

Petra Štarková, 12/2015
Každý známe někoho, kdo kvůli věku, nemoci nebo jinému omezení potřebuje pomoc. Jak se ale zachovat v situaci, když se snažíte udělat něco, co by vašemu blízkému, sousedovi či klientovi zlepšilo život, ale on na vaši pomoc jednoduše kašle?

Mluv, mluv, zajímáš mě

(gai), 12/2015
O narativním přístupu k psychoterapii a supervizi hovoříme s MUDr. Olgou Kunertovou a Mgr. Barborou Hruškovou

Léčivé pohádky na míru

Edith Holá, 12/2015
Lidé dlouhodobě vystavení těžké situaci se uchylují k lehčí nebo humorné četbě. Je však dobré, že existují texty, na kterých si mohou odžít to, co prožívají, a to, co nemohou říci nahlas nebo často ani v duchu sami sobě.

Probuďte se a vnímejte vůni kávy

12/2015
Cvičení všímavosti pro ty, co nestíhají a na žádné cvičení nemají čas Jak často si opravdu jen sednete a vychutnáte si šálek kávy, aniž by vaši pozornost zaměstnávalo cokoli jiného?

Skepse, nebo sázka na jistotu?

Vojtěch Pišl, 12/2015
4. část Neurofeedback: fakta versus mýty

Mánie

Helena Kučerová, 12/2015
Zdeněk se probudil a najednou mu všechno připadalo hrozně krásné. Cítil se plný síly. Nevěděl proč, ale bylo mu veselo, začal si zpívat a takto naladěn odešel do práce. Večer přišel opět značně rozveselen a stále něco povídal. Manželka si napřed myslela, že je opilý, ale nebyl. Všechny stále objímal a mluvil o tom, co všechno si koupí a kam budou cestovat…

Žiju s Guillain-Barré syndromem

Mgr. Mája Jagdvirthová, 12/2015
Ztráta dlouhodobé i krátkodobé paměti se u mě začala projevovat několik týdnů poté, co jsem zůstala připoutaná na lůžko - bez jakéhokoli pohybu.

Věř mi, jsem doktor Překvapení z jednoho experimentu

Radkin Honzák, 12/2015
To není reklama na moji osobu, ale upozornění na zajímavý pořad BBC Trust Me I‘m A Doctor, který přináší návod, jak si zlepšit paměť. Vyprávějí v něm, co dělat ve středním věku, kdy každý z nás pocítí, že mu už paměť neslouží tak dobře, jako ve dvaceti.

Proč se mladí evropští muslimové radikalizují?

Daniela Kramulová, 12/2015
V pátek 13. listopadu zaútočili islámští extremisté na šesti místech v Paříži. Střelba na ulicích, do kaváren a restaurací znamenala smrt 129 náhodných obětí na místě a desítky velmi vážně zraněných. Zabíjeli radikálové, kteří se v západních zemích už narodili. Proč?

Chmurná digi-vize

Jan Lukavec, 12/2015
Počítače nepřispívají k našemu rozvoji, ale spíše k degeneraci, tvrdí americký autor Nicholas Carr a přináší pro své tvrzení řadu důkazů. Vybírá si ovšem jen ty, které se mu „hodí do krámu“.