Online archiv

Vydání: 12/2017

BezJablka: Vánoce

Redakce, 12/2017
Jak Michelle a Miloš prožívají svátky klidu a míru?

Jak bojovat s pasivní agresí? Jednejte otevřeně

Radka Gottwaldová, 12/2017
Téměř určitě jste na ni už narazili, ale možná vás nenapadlo, o jak detailně popsaný jev se vlastně jedná. Pasivní agrese spočívá v tom, že se dotyčný snaží vyhnout otevřenému konfliktu a nevyjadřuje své emoce upřímně, což v soukromých i pracovních vztazích může působit velké potíže.

Zdravá emoce pro každý den

Karel Nešpor, 12/2017
Kdybych to nevyzkoušel, nikdy bych neřekl, jak velkou změnu k lepšímu způsobí už jen to, že si člověk ráno řekne např.: „Dnes budu spokojený“ a do diáře si napíše slovo „spokojenost“.

Internet: Poznávejte z pohodlí domova

MOJMÍR SEDLÁČEK, 12/2017
Portál www.videacesky.cz sice celosvětové síti YouTube konkurovat nemůže, ovšem během let se vyvinul ve velmi zajímavou platformu, která má obsahu požehnaně.

Ochutnávka psychiatrie

MOJMÍR SEDLÁČEK, 12/2017
Už od začátku září až do konce ledna probíhají semináře Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK.

Film: Fenomén z jiné galaxie

MOJMÍR SEDLÁČEK, 12/2017
Prosinec v kinech je už třetí rok za sebou velmi problematický.

Poradna: Dcera si kouše nehty

Mgr. Jan Vojtko, 12/2017
Jak ji zlozvyku zbavit?

Nový pohled na léčbu: Alkohol po kapkách

ŠÁRKA KUBCOVÁ, 12/2017
Ke standardní nabídce terapeutických služeb pro závislé patří v západních zemích kontrolovaná konzumace. Její autor Joachim Körkel je německými médii nazýván „něžný válečník“ – to proto, že se věnuje celý život úspěšně boji se závislostmi a má s touto nondirektivní metodou velké úspěchy. V čem spočívá takzvaná kapičková metoda?

Z děcáku do života

MOJMÍR SEDLÁČEK, 12/2017
Režisérka Hana Ludvíková Muchová před pár dny uvedla v kinech svůj první film s názvem Sbohem děcáku. Zabývá se v něm ústavní péčí a příběhy tří mladých lidí, kteří se navzdory nešťastnému začátku života snaží postavit na vlastní nohy. „Nečekala jsem, že jejich cesta bude až tak těžká,“ říká mimo jiné mladá filmařka.

Jak pomáhá Tiché spojení

Matyáš Zrno, 12/2017
V České republice žije půl milionu lidí se sluchovou vadou. Čtyřicet tisíc neslyší vůbec. A patnáct tisíc používá znakovou řeč. Určitě jste si všimli, že mají třeba televizní pořady tlumočené do titulků či znakové řeči. Ale napadlo vás, s čím vším se setkávají v každodenním životě? Třeba když jdou do banky nebo si vyřídit dodávku elektřiny?

Co kazí naše šance na spokojený život?

MONIKA STEHLÍKOVÁ, 12/2017
„Pro to, abych si šel za tím, co je pro mě důležité, nemusím čekat, až zmizí překážky, ale můžu i s překážkami, když si je uvědomím a přijmu je, žít život, který si z celého srdce přeju,“ říká Benjamin Schoendorff, klinický psycholog a propagátor ACT. Anglická zkratka ACT (Acceptance and Commitment Therapy) pregnantně vystihuje, o co jde: být aktivní/jednat. Takže jaké jsou nejčastější důvody, které nám brání žít spokojený život podle sebe – a v souladu s přístupem ACT.

Psychologie na talíři: Čaj nejen o páté

Věra Burešová, 12/2017
Čaj je nejrozšířenějším nápojem na světě a většina z nás má své oblíbené druhy. Popíjení čaje souvisí s určitým rituálem. Počínaje už výběrem, správnou přípravou a samotným popíjením.