Online archiv

Vydání: 2/2007

DĚTI A EKOLOGIE ANEB NÁVŠTĚVA Z PLANETY GYA

Eva Hurdová, 2/2007
Marie Adamovská Praha, Rotag 2006, 51 s. Tento komplet, knížka a její zvuková nahrávka na CD, je čtvrtým titulem edice Preventivní výchova, která je určena dětem předškolního a nižšího školního věku. Pohádkově laděné příběhy a písničky, které přinášejí dětem i poučení, mohou v souladu s RVP obohatit Vámi připravovanou nabídku činností v MŠ, ŠD a potěšit děti i v rodinách. Z příběhů dvou chlapců z planety Gya, kteří navštíví naši Zemi a lhoteckou mateřskou školu, se děti dovědí, jak se chovat v přírodě, v lese, všímají si nepořádku na sídlišti, naučí se třídit odpad a pěstovat zdravé ovoce. Zjistí také, že i ony mohou pomáhat zvířátkům žijícím v přírodě nebo se starat o zvířátka, která mají doma. Také se dovědí, že je nebezpečné ochutnávat neznámé plody, čím jsou pro nás užitečné stromy a zelené rostliny a jak se rostlinky rozmnožují. Celá kniha jim napoví, jak chránit naši Zemi, aby nám byla bezpečným domovem. Každý příběh doplňuje písnička, kterou v publikaci najdete v notovém záznamu s vyznačenými akordy. Autorkami textů písní jsou Marie Adamovská a Šárka Kavanová, hudbu k písním složili Jiří Hradec, Stanislav Chudoba, Jaromír Klempíř a Jiří Strohner. Veselé a rytmické písničky jsou vystřídány i písněmi pomalými. Půvabná písnička Hvězdička může sloužit i pro zklidnění dětí před spaním. Při poslechu CD mají děti možnost příběhy slyšet v podání Pavla Soukupa. Písně zpívají Bambini di Praga. Kniha je bohatě ilustrovaná krásnými a dětmi tolik oblíbenými ilustracemi Edity Plickové. Věřím, že kniha potěší především děti, ale i jejich rodiče a pedagogy. Osloví jistě i pracovníky ekologicky zaměřených center nebo kroužků v domech dětí.

ŘÍKADLA PODLE JOSEFA LADY

Mgr. Marie Těthalová, 2/2007

VÝTVARNÉ HRÁTKY PRO DĚTI

Mgr. Marie Těthalová, 2/2007
MaryAnn Kohlová Praha, Portál 2006, 192 s.

PRANOSTIKY A HRY NA CELÝ ROK

Mgr. Marie Těthalová, 2/2007
Iva Maráková Praha, Portál 2006, 144 s.

Pracovní doba učitelů

Ing. Petr Špirhanzl, 2/2007
Informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k pracovní době pedagogických pracovníků.

Tradice ožívají

Alena Rabochová, 2/2007
Život a dění v MŠ ve Slavči jsou pevně spjaty se životem v obci. Dokazuje to již tradiční 11. ročník Dětského masopustu. Naším cílem je přiblížit dětem období, které hlavně pro naše předky znamenalo dobu radosti a veselí. Na venkově se totiž masopustní zvyky udržují od nepaměti, je to barevná zábava spojená s maskami nebo například s netradičním oblečením. V naší mateřské škole tato tradice jedinečným způsobem stmeluje děti s dospělými, kteří malé děti učí, jak poprosit o povolení ke koledě pana starostu obce. Říkají: „Vážený pane starosto, ptáme se vás, můžeme-li dnes koledovati. Za své kamarády ručíme, jen za ty maškarády ne. Věříme, že nám své svolení dáte.“ Pod vedením dospělých pak vytvoří nespočet opravdových koleček všem hostům. To vše se odehrává v kulturním sále v obci. Rodiče pilně natáčejí a díky šikovným maminkám a učitelkám se mohou děti pochlubit krásnými kostýmy. Paní kuchařka napeče koblihy, kterými pohostíme naše malé hosty z MŠ z Trhových Svinů a Borovan. Děti si užívají jedinečnou atmosféru, kterou dotváří pozvaní muzikanti. Všichni, kdo se dodnes zúčastňují masopustních zvyků, mohou být pyšní, že pomáhají udržet jednu z nejstarších tradic lidstva.

V družině se nenudíme

Jana Šustrová, 2/2007
Naši malou školní družinu při Základní škole Dolní Životice navštěvuje 48 dětí rozdělených do dvou oddělení. Již druhým rokem pracujeme podle motivačního programu „Putování s kamarádem Ferdou Mravencem“. Velmi dbáme na kamarádské fair-play chování, utužování dobrých vztahů mezi dětmi a mezilidských vztahů vůbec. Dle zájmu mají děti možnost pracovat v pěti kroužcích - anglického jazyka, zdravotnickém, dovedných rukou, sportovním a tanečním. V minulém roce mohly děti projevit svou fantazii také v kroužku keramickém. Jednou měsíčně navštěvovala družinu policistka ČR, děti vyplňovaly do „Ajaxova zápisníku“ poznatky o bezpečnosti, ochraně zdraví, dopravních značkách, pravidlech silničního provozu atd. Děti se pravidelně účastní různých sportovních akcí mezi okolními vesnicemi, kde při sobotních fl oorballových utkáních chlapci získali dvakrát 1. místo. Děvčata ze zdravotnického kroužku pravidelně reprezentují naši školu v Okresní soutěži hlídek mladých zdravotníků v Opavě. V předešlých letech jsme se umístili na 6. a 9. místě. Nezahálíme ani v kroužku tanečním a každoročně se připravujeme na Okresní přehlídku pódiových skladeb v Opavě. Již několik let probíhá spolupráce naší školní družiny s družinami z okolních ZŠ. Společně prezentujeme svou práci na výstavkách, sportovních utkáních, výměnných setkáních, šachových turnajích (ÚSP). Nápadité výrobky dětí zdobily vánoční a velikonoční výstavky. Dárečky k Vánocům děti donesly do Charity Opava, která pečuje o staré lidi, a nezapomněly ani na naše místní babičky v DPS v Dolních Životicích. Družinový maškarní ples jsme uspořádali jedno únorové odpoledne v ateliéru školy. Byl to den plný soutěží, nechyběla ani tradiční tombola. Velmi zdařilý byl i „barevný týden“, kdy jsme si na každý den zvolili jednu barvičku a děti i vychovatelky chodily ve stejně barevném oblečení. Třikrát ročně probíhá sběr papíru. Loni jsme nasbírali přes 8 tun. Naše škola skončila na předních místech také ve sběru žaludů a kaštanů. Nasbírali jsme 1 tunu kaštanů a přes 200 kg žaludů. Rovněž jsme nasbírali rekordní množství pomerančové kůry - přes 100 kg. Pořádáme i řadu menších akcí, mezi ně patří např. šipkovaná - turistická akce spojená s plněním úkolů, Malý křížovkář, Cestománie, Pálí ti to, dětmi velmi oblíbená drakiáda, závody na koloběžkách a kolečkových bruslích, poštovní týden, sáňkářské závody, fotbalové utkání školních družin ve Slavkově, tradiční vaření polévky na ohni a Ferdův velký karneval.

Noc malých skřítků

Eva Kyjovská, 2/2007
Akce nazvané „Oranžový den“ a „ Noc malých skřítků“ proběhly v mateřské škole Jugoslávská. Do projektu, který se formoval a připravoval několik dní, se zapojili i rodiče. Celý týden jsme sbírali do školky různé přírodniny, větvičky, malé dýně, melouny. Někteří rodiče přinesli i několikakilogramové plody. Během týdne jsme si povídali o skřítcích a strašidýlkách, četli si o nich z různých lexikonů a knih strašidel. Ve čtvrtek 16. 11. 2006 jsme se všichni oblékli do oranžového oblečení. Od rána jsme si prohlíželi různě velké dýně, povídali jsme si o vývoji dýňového semínka až po jeho plod. Poté zažívaly nožíky, dlátka a lžíce koncert. Děti si dýně vydlabaly a pod jejich rukama vznikaly dýňoví mužíci, strašidla a skřítci. Děti si své výtvory pojmenovaly a dokonce jim vystrojily „svatbu“. Vydlabaná semínka si děti daly usušit a na jaře si je společně všichni zasadíme na školní zahradě. Odměnou nám byl oranžový oběd. Večer na děti čekala odvážná stezka malých skřítků. Děti si společně s rodiči vyrobily skřítkovské čepičky, a kdo měl odvahu, přišel večer do mateřské školy. Když už byla docela velká tma, začala „večerní stezka odvahy“. Na cestě za pokladem dětem svítili jen dýňový mužíci a svítící strašidýlka. Cesta k pokladu byla vyznačena šipkami a byla plná nelehkých úkolů. Odměnou byl dětem nalezený poklad. Po večeři se všechny děti převlékly do pyžamek. Pohádka na dobrou noc uspala nejdříve mladší děti, potom i předškoláky. Když se ráno děti probouzely, ještě v postýlkách si povídaly o skřítcích, jejich tajemstvích a neplechách. Když si po snídani přišli pro děti rodiče, děti vyprávěly zážitky jeden přes druhého. Nám učitelkám byly odměnou rozzářené dětské oči a otázky: „Kdy budeme hledat další poklad?“ Byli jsme moc rádi, že se nám akce vydařila.

Panenka pro Afriku

Jana Pavlíková, Eva Havranová, 2/2007
Letos podruhé se naše školní družina zapojila do projektu UNICEF Panenka pro Afriku. Smyslem tohoto projektu je prodej panenek, z jehož výtěžku se hradí očkování dětí v Africe. Cena jedné panenky je 600 korun. Poprvé jsme ušili dvě panenky (chlapečka a holčičku). Nyní jsme si vzali větší sousto a na svět přišlo hned deset panenek. Spravedlivě jsme je rozdělili a vytvořili pět děvčátek a stejný počet chlapců. Protože jich bylo tolik, mohli jsme je rozlišit nejen podle pohlaví, ale i podle barvy pleti. Tak naše panenky zastupovaly děti téměř všech kontinentů - bělochy, černochy, indiány nebo děti z Asie. Do práce jsme se dali začátkem listopadu a náš projekt se krásně spojil s celoškolním projektem „Týden Afriky“. Ušití panenek bylo prací dospělých, ale s oblékáním a vymýšlením jmen děti s chutí pomáhaly. Hotové panenky jsme nejprve vystavili ve škole a později i ve výloze obchodu ve městě. Pak už jsme panenky poslali do „světa“, aby pomáhaly a dělaly radost dětem. Že to naše panenky dokážou tak brzy, to jsme nečekali. Počátkem ledna se nám ozvali krásným dopisem rodiče ze Žacléře, kteří dvěma panenkami udělali radost svým dcerám. My jsme byli jejich dopisem také moc potěšeni, protože jsme mohli dětem v Africe pomoct. To nás povzbudilo a příští školní rok se rádi znovu do projektu zapojíme.

Na návštěvě ve zdravotní škole

Jana Besedová, Jarmila Šimurdová, 2/2007
Naši mateřskou školu před časem navštívily v rámci praxe studentky 3. ročníku Střední zdravotnické školy z Nového Jičína. Přišly s paní profesorkou Vránovou, která nám tehdy navrhla, zda se na oplátku nechceme s našimi dětmi podívat do jejich školy a zeptat se na všechno, co se tam sestřičky učí. Byli jsme samozřejmě tímto nápadem nadšeni, a tak jsme se v pátek 8. prosince 2006 vypravili se staršími dětmi na návštěvu. Sestřičky už na nás čekaly a připravily si pro nás opravdu bohatý program. Provedly nás školou, ukázaly učebny a pak ve skupinkách dětem názorně předváděly, co všechno se taková sestřička musí naučit. Teď už víme, jak vypadají a pracují mozek, plíce a srdíčko, jak se starat o zoubky, jak ošetřit rozbité koleno i jak přivolat sanitku, a mnoho dalších věcí. Děti nejvíc zaujala kostra Emča s růžovou čepicí a šálou. Ani se nebály, když klapala zuby nebo chrastila kostmi. Největším překvapením vsak pro děti bylo, když se ve dveřích objevil Mikuláš spolu s andělem a s čerty. To bylo radosti! Děti Mikuláši a všem sestrám zazpívaly a přednesly básničky. Za odměnu dostaly malé dárky. Na památku i naše děti předaly sestřičkám vánoční přáníčka, která pro ně už v mateřské škole vyrobily. Ve škole se nám opravdu moc líbilo. Ani se nám nechtělo odejít. Moc nás potěšilo příjemně strávené dopoledne a už s dětmi přemýšlíme, čím překvapíme sestřičky zase my. Věříme, že i jim bude s námi tak příjemně, jako bylo nám s nimi.

Malá družina s bohatým programem

Hana Soukupová, 2/2007
Naše školní družina má dvě oddělení, která jsou umístěna v přízemí školy. Chybí nám šatny a kabinet. Škola má dva vchody, z nichž je jeden pouze pro nás - školní družinu, takže svým způsobem máme soukromí. Nepříjemné je ale zvonění, které nám celý den oznamuje přestávku a začátek vyučovací hodiny. Využívat můžeme téměř všechny prostory školy. Tělocvičnu navštěvujeme v době, kdy není vhodné počasí na vycházku ani pobyt venku. Hrajeme různé míčové a pohybové hry. Hudebnu - místnost s klavírem - využíváme hlavně v prosinci, kdy zpíváme a učíme se koledy a nové písně. Počítačovou učebnu máme sice k dispozici, ale nevyužíváme ji. Zjistila jsem, že děti tráví u počítače více času než je zdrávo, proto raději volím činnosti např. k opakování či upevňování učiva formou didaktických her a soutěží. Vypsala a vytvořila jsem si po prostudování různých encyklopedií otázky do soutěže. Cvičnou kuchyň využíváme před Vánocemi, kdy pečeme betlémy, a před Velikonocemi zase zajíčky či slepičky z kynutého těsta. Ve školní družině pracují dva kroužky, které navštěvují nejen družinové děti. Je to kroužek výtvarný a keramický. Každý rok pořádáme výstavku výrobků dětí v prostorách kulturního střediska i s vernisáží pro rodiče, kde se prezentujeme celému městu. Při každoroční předvánoční akci školy Zpívání u stromu prodáváme (za symbolickou cenu) výrobky dětí - vánoční ozdoby a přáníčka. Připravujeme si týdenní plán činností. Každý týden se zde objevuje výtvarná, pracovní, estetická, tělovýchovná a hudební činnost. V programu nechybí nácvik básní, hádanky, společenská výchova, další hry ani pobyt venku. K tomu využíváme školní a městské hřiště, blízký les a louku. Během školního roku organizuji sobotní, celodenní výlety. Zúčastňují se jich děti s rodiči, bývalí žáci ŠD a přátelé ŠD. Na výlety do blízkého okolí vyrážíme pěšky, do vzdálenějšího okolí jezdíme vlakem nebo autobusem. Do programu výletu vždy zařazuji návštěvu hradu, zámku, návštěvu přírodní památky -jeskyně, kopce, naučné stezky, exkurzi. Výlety jsou pro nás velmi oblíbeným zpestřením. Poznáváme se, vyvíjí se nové vztahy a postoje ke školní družině i ke škole. Myslím, že pro naše děti připravujeme pestrý program, ve kterém si vždy mohou najít, co se jim líbí a o co nechtějí přijít. O činnostech, aktivitách či akcích informujeme veřejnost prostřednictvím Zpravodaje MěKS, který vychází v našem městě každý měsíc.

Zásilková služba literatury pro učitele a vychovatele

2/2007
Vybrané tituly objednávejte na níže uvedených adresách. Také můžete využít e-mail, telefon nebo si prohlédnout kompletní nabídku na www.studovna.cz, na skladě máme stovky dalších titulů z oboru psychologie, pedagogiky, sociální práce a dalších příbuzných oblastí. Knihy obdržíte nejpozději do tří týdnů spolu se složenkou/fakturou. Expediční poplatek max. 35 Kč.