Online archiv

Vydání: 6/2014

Jóga ve školce Jó

Mgr. Marie Těthalová, 6/2014
Monika Nikodemová, Praha, Portál 2014 Mo

Písničky na hraní

Jana Pokorná, 6/2014
Robin Král, Jiří Pazour, Praha, Portál 2014 R

LEGISLATIVA

MŠMT ČR, 6/2014
ODBORNÁ KVALIFIKACE VYCHOVATELKY ŠD

Dopravní den se strážnicemi městské policie

Lenka Izsóvá, 6/2014
Stalo se již tradicí, že na jaře naše školička pořádá „Dopravní den“. Děti si dovezou ráno svá kola, koloběžky, odrážedla a trojkolky. Nezapomenou samozřejmě na povinnou výbavu správného cyklisty – přilby a chrániče. Nejdříve proběhne potřebná kontrola přileb a pod dohledem našich milých strážnic městské policie děti předvedou své cyklistické dovednosti. Protože se této akce účastní celá naše MŠ, tj. asi stovka dětí, školáci využívají hřiště v ulici M. Majerové, jedna třída využije hřiště vedle MŠ a nejmenší cyklisti jezdí na naší školní zahradě. Dopoledne si všichni užili bez větších karambolů a už teď se těšíme na rok příští. Děkujeme našim usměvavým strážnicím, které si vždy najdou čas a dopoledne stráví s námi.

Tatínku, pojď si se mnou hrát

Věra Šablaturová, 6/2014
Je to tak. Letos v naší školce proběhla už počtvrté akce pro tatínky, při které jde hlavně o to společně si pohrát a „zablbnout“. A tak tatínci se svými ratolestmi už u nás zvládli rychloskládání puzzle, turnaj ve hře „Člověče, nezlob se“, hledali dvojice v Pexesu a pro letošní rok jsme připravili zápasy ve stolním fotbalu, který jsme získali díky sponzorskému daru rodičů. Děti – hlavně kluci – trénovaly každý den, a tak byly na naše školkové mistrovství fotbalu skvěle připraveny. Jak se ale ukázalo, tatínci měli také natrénováno a některé zápasy byly velice napínavé a dlouho se čekalo na výsledek. Nicméně, všichni vyhrát nemohli a tak se netrpělivě čekalo na finálovou trojici. V té se ukázaly dvě nejlepší dvojice „tatínek + syn“ a dokonce jedna výborná fotbalistka s tatínkem! Finále se hrálo ve stylu „každý s každým“ a výhercem se stal tým s nejvyšším počtem střelených branek – a těch bylo neuvěřitelných dvanáct. Napínavé sportovní odpoledne jsme zakončili předáním medailí a cen a samozřejmě společnou fotografií všech zúčastněných sportovců. Těšíme se na příští rok, až si zase dopřejeme ve školce „tatínkovský den“.

Objevuje svět kamarádů pět

Radka Zbuzková, 6/2014
Doprovodný projekt našeho školního vzdělávacího programu Cesty nese název Objevuje svět kamarádů pět a je založen na vnímání a poznávání světa všemi smysly. Na našich cestách nás doprovází kamarád nosík, ouško, očko, jazýček a prstík. Společně s dětmi hodně diskutujeme a uvažujeme nad zdánlivě obyčejnými věcmi. Který kamarád nejvíce vnímá ohňostroj? Který horký voňavý čaj, rámus, hudbu, kdo rád pozoruje hvězdy a co se projít bosou nohou v písku? Co se stane, když…? Při činnostech využíváme konkrétní situační obrázky, pokusy a experimenty, zamýšlíme se nad otázkami zdravé výživy i specialitami světových kuchyní. Rytmické hry a hudba, sluchové hry, zvuky přírody, světelné a akustické signály, vůně květin a barvy přírody nesmí v našem programu chybět. Klademe důraz na bezpečnost a ochranu zdraví všech těchto našich kamarádů, bez kterých by byl náš život těžší a neúplný. Děti si více uvědomují i situaci dětí s handicapem, například nevidomých nebo neslyšících, a zkoušejí se vžít do jejich pocitů. Zkoušeli jsme podle plánku vyluštit i Braillovo písmo z krabiček od léků. Už samotné názvy témat napovídají, čemu se budeme věnovat: Očka nových kamarádů, Pomocné ruce, Zvědavý jazýček, Vůně pekla a Vánoc, Zvuky školních tříd, Vyprávím pohádku, Slyším jaro přicházet, Šeptáníčko, Prstem po mapě.

Hurá, přichází léto!

Alena Kulhánková, 6/2014
Sluníčko maluje

Travička zelená, to je moje potěšení…

Veronika Kirchnerová, Radka Rubešová, 6/2014
V červnu se tráva krásně zelená. Láká svou měkkostí a vůní k hrátkám i spočinutí. Lehnout si na záda do měkké trávy a sledovat mraky plující po modré obloze, to je úplná letní idylka. Užijte si ji s námi společně. JAK TRÁVA VONÍ? Motivace

Předškolní kluby dávají šanci dětem, které to potřebují nejvíce

Mgr. Marie Těthalová, 6/2014
Předškolní vzdělávání tvoří základní kámen celého vzdělávacího systému. Ne všechny děti, které nastupují do první třídy základní školy, totiž stojí na pomyslné stejné startovní čáře. A právě mateřská škola je místem, které může pomoci tyto rozdíly smazat.

Léto: doba prázdnin, her… a úrazů

Eva Jedelská, 6/2014
O prázdninách je všechno jinak. Děti, které jindy tráví většinu dne pod bedlivým dozorem maminek, učitelek ve školce či bezpečně „uklizené“ ve školních lavicích, mají najednou mnohem více volnosti. Jezdí na kole, šplhají po stromech, řádí na koupališti, rozdělávají ohýnky.

Výchova dítěte je tvořivé dílo

Mgr. Marie Těthalová, 6/2014
Tvrdí to Marie Hubáčková, která byla letos oceněna Medailí MŠMT ČR. Další oceněnou je Kateřina Vaculíková, které se do výchovy a vzdělávání nejmenších podařilo přenést to, v čem sama vyrostla – lidovou tvořivost a folklór.

Ze zahraničí

6/2014