Online archiv

Vydání: 10/2015

Pohádkové hrátky se zvířátky

10/2015

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

10/2015

STAROČESKÉ VÁNOCE V KOSTELE

10/2015
Na loňskou vánoční besídku jsme se opět připravovali s nadšením a chutí, hlavně proto, že byla zase trochu jiná a netradiční, a to v kostele Narození sv. Jana Křtitele v Horním Polubném. Chtěli jsme, aby se děti co nejvíce podílely na její přípravě a tak jsme ve školce společně louskali ořechy, sušili křížaly a pekli jablečný štrúdl. Pravou českou vánoční atmosféru jsme navodili nácvikem vánočních písniček a básniček. V nádherně nasvíceném a vyzdobeném kostele se sešlo hodně hostů, pro které bylo připraveno občerstvení od našich děti z MŠ. Také rodiče se zapojili a upekli nám vánoční dobroty. Obsluhy se ochotně ujaly naše paní kuchařky. Jejich sváteční ovocný čaj tak krásně provoněl celý kostel a přišel opravdu k chutí. Koledy k dotvoření vánoční atmosféry nám zahrály kostelní varhany a pak už přišla na řadu hudební nadílka od děti ze školky. Za vynikající výkon si děti zasloužily krásné balíčky. Milého překvapení se dětem také dostalo od našich babiček a dědečků z pečovatelského domu, které jsme pozvali a ti se dětem za vystoupení odměnili taškou sladkosti. Krásné Vánoce vám všem a šťastné vykročení do nového roku přeje kolektiv mateřské školy Horní Polubný.

JAK SI UŽÍVÁME PŘEDVÁNOČNÍ ČAS V MATEŘSKÉ ŠKOLE

Květa Kobrlová, 10/2015

Dětská skupina na ministerstvu průmyslu a obchodu

Marie Těthalová, 10/2015
Jak skloubit péči o děti s prací? Jednou z možnosti jsou dětské skupiny, které se vzhledem k tomu, že již více než rok platí zákon o dětské skupině, stávají pomalu, ale jistě doplňkem předškolního vzdělávání.

Vánoční věneček z papíru

Alena Kulhánková, 10/2015
Potřebujeme lepenkové krabice, kružítko, nůžky, lepidlo Herkules, vánoční papír červený a zlatý, bílý kancelářský papír, celofán se zlatou kresbou nebo průhlednou látku (např. šifon), velké červené korále.

Hurá, Vánoce přicházejí!

10/2015
Potřebujeme bílý karton formátu 160 × 90 cm, černou tuš, špejle na kresbu tuší, lepidlo na papír, nůžky, vánoční papír, červený a zelený karton, kancelářský papír, temperové barvy, štětec, misku na vodu, váleček na barvy, desku na rozválení barvy, tužku s gumou.

Srdíčková ozdoba…

Alena Isabella Grimmichová, 10/2015
1 Potřebujeme samotvrdnoucí hmotu, akrylové barvy, plochý štětec, stužky, korálky, flitry, lepidlo, špejli nebo zápalku, vykrajovátko ve tvaru srdíčka.

I s předškoláky musíme mluvit o sexu

Marie Těthalová, 10/2015
Samozřejmě to ale vypadá jinak, než když se o tomto důležitém tématu bavíme s dětmi školního věku nebo dokonce s pubescenty. Podle Miluše Raškové z PedF Univerzity Palackého Olomouc jde o výchovu pro život.

Školní zralost dětí při vstupu do základní školy

Mgr. Veronika Bidrmanová, 10/2015
Nástup do základní školy patří pro každé dítě k hlavním mezníkům v jeho životě. Dítě získává novou roli školáka, která mu přináší vyšší sociální prestiž. Nástup do školy ovlivňuje celou jeho osobnost.

Malí agresoři

PhDr. Daniela Kramulová, 10/2015
Marek se od prvních dní ve školce projevuje agresivně, Zuzka se začala chovat k ostatním dětem nepřátelsky až poslední dobou. A Zdeněk? Ten je hrubý hlavně vůči Jakubovi. Dětská agresivita, s níž se potkáváme v mateřské škole, může mít různé důvody.

Komunikace s rodiči je nedílnou součástí práce učitele

Mgr. et Bc. Marcela Andrašší, 10/2015
Když jsem nastupovala na své první pracovní místo, neměla jsem ani tušení, jak je práce předškolního pedagoga obšírná a náročná. Nejde „jen“ o výchovu a vzdělávání děti, ale širokou a neméně významnou oblasti jsou také vztahy s rodiči děti.