Dezert, nebo svačina? Dejte si letní ovoce.

Ovoce mají lidé všeobecně ve větší oblibě než zeleninu – je totiž sladké. Plané hrušky, jablka, třešně a pravděpodobně i slívy a trnky trhali lidé už v pravěku.

V minulosti se běžněji jedli i plody, které dnes moc často nesbíráme – hložinky, dřínky, dřišťálky, kdoule, moruše, mochyně či mišpule. Jedla se i jádra višní, meruněk či broskví a ani známé plody jako třeba jablka nebyly stejné jako dnes. Historici uvádí, že v pozdní době kamenné byla velikost jablka 2-2,5 cm.! Vždy se zavařovalo – před příchodem cukru bez něj, což představovalo několikadenní zavařovací akci. Ale zase taková povidla v dřevěných kádích vydržela i několik let.


Ovoce je tím nejlepším řešením pro dezerty, svačiny, smoothie nebo čerstvé džusy. Nejlepší je ale ve své celistvé podobě, vypěstované bez chemie, neodšťavněné a zkonzumované v ten správný čas – tedy ve své plné zralosti a právě tehdy, kdy je sezóna daného druhu ovoce. Jen takové plody vyživí tělo vitaminy, enzymy, minerálními látkami  a fytochemikáliemi.  Nejcennější co do obsahu živin jsou lesní plody, borůvky, ostružiny či maliny , ale i ovoce z vlastních zahrad: kamčatské borůvky, jahody, angrešt, muchovník rybíz, aronie, rakytník, jablka, hrušky, švestky. …Není vůbec třeba kupovat exotické ovoce dovážené přes půl zeměkoule. Čerstvé ovoce je nejlepší jíst samostatně, ideálně tak pročistí organizmus.  Prochází totiž zažíváním rychle, a pokud se kombinuje s jinými potravinami, jeho trávení se zpomaluje a pak může kvasit ve střevech.



Recept

Přes noc namočené vločky aneb fermentovaná snídaně (2 porce) 

100 g jemných ovesných vloček

4 lžíce rozinek

2 lžíce semínek (loupané konopné semínko, slunečnice, dýně nebo sezam)

1 lžička lněného semínka (ideálně předem lehce podrceného v hmoždíři)

hrstička vlašských ořechů

250 ml studené vody

Na ozdobu: hrst čerstvého sezónního ovoce


Vločky smíchané se semínky a rozinkami zalijte večer studenou vodou a nechte přes

noc v kuchyni překryté utěrkou nebo talířkem. Můžete přidat vlašské ořechy, 

loupané konopné semínko či lněné semínko (drtím si ho těsně před namáčením, nebo ho přidávám celé). Nadrcený len vám předá cenné mastné kyseliny.

Ráno máte snídani hotovou. Díky fermentačním procesům, které se přes noc pod

utěrkou udály, budou vaše vločky snadněji stravitelné, plné zdravých laktobacilů

a navíc příjemně nasládlé. Zdobíme čerstvým ovocem.


Matyáš Zrno