JAK ZMĚNIT ZAMILOVANOST V LÁSKU

Asi každý z nás má ve svém okolí vztah, kde se zamilovanost postupem času změnila spíš ve zvyk, než v lásku. Jak se tomu vyhnout? A jde to napravit, když se to stalo vám?

O tom, proč mnoho z nás neumí přejít z „horké“ fáze lásky do „chladivé“ a místo toho zabředne do „studeného“ vztahu, jsem na stránkách Psychologie dnes už psal. Takovýto zapikolovaný vztah je skoro nemožné změnit. Záměrně píšu „skoro“. Osud je k nám totiž vždy přívětivý, i když to tak na první pohled nevypadá. Neustále nám nabízí cesty ven, které ale bohužel často nevnímáme a ignorujeme. Ozdravný a transformační proces je ovšem velmi bolestivý, zvláště pokud jsme léta žili ve svěrací kazajce.

Uzdravení skrze utrpení

Aby se lidé, kteří ustrnuli ve studeném vztahu, začali probouzet, zařídí jim osud často rodinnou či zdravotní tragédii. Většina z nich se ale místo transformace poddá svým strastem o to víc, unikne hlouběji do svých závislostí. Jen občas se stane, že tragédie pomůže alespoň jednomu nebo i oběma z páru začít se dívat na věci jinak. Až když se jim zatřese život v základech, nebo dokonce až když je jejich život zbořen a rozmetán na prach, najdou v sobě sílu začít krůček po krůčku znovu. Využijí situace a pozvolna si přenastaví vnímání sebe sama a svého okolí. K tomu je skoro vždy vhodné využít služeb terapeuta, začít navštěvovat seberozvojové semináře, starat se o své dobro.

Placená zóna

Michal Nikodem

Autor působí jako vztaholog a psychoterapeut. www.vztaholog.cz