OD POPCORNU K E-CIGARETÁM

Možná je to tím, že z nich nevychází specifický kouř typický pro klasické cigarety, možná je to užitím přídavného jména „elektronický“ – e-cigarety jsou stále považovány za jakousi zdravou či lepší variantu kouření. Je to však především tím, že jsou na trhu krátkou dobu, a tudíž můžeme dopady jejich dlouhodobého užívání na zdraví zatím pouze pomalu poodkrývat.

Elektronické cigarety téměř kopírují princip cigaret klasických. Velmi jednoduše řečeno – e-cigarety obsahují topné tělísko, které pomocí tepla přeměňuje roztok obsahující tzv. e-liquid a nikotin na syntetickou páru, která je následně uživatelem inhalována. Z toho vyplývá, že kouř vycházející z e-cigaret neobsahuje škodlivý tabákový dehet – to je také nejsilnější argument výrobců. S boomem e-cigaret však nyní přichází i mnoho studií zabývajících se pozorováním specifického plicního poškození spojeného s užíváním e-cigaret, které nese název EVALI (E-cigarette or Vaping Product Use-Associated Lung Injury). Syntetická pára, která je výsledkem procesu probíhajícího uvnitř e-cigarety, totiž není nezávadná. Může obsahovat karcinogeny, těžké kovy a jiné škodlivé látky. Zvláště důležité je na tomto místě zmínit formaldehyd, který může způsobit rakovinu. Jeho přítomnost v syntetické páře závisí především na teplotě spalování a typu e-cigarety. V páře mohou být přítomny také těkavé organické látky, které v určitém množství poškozují játra, ledviny, nervový systém a mohou dráždit sliznice či způsobit bolesti hlavy. Studie dále ukazují, že zvláště e-cigarety s příchutěmi obsahují toxické látky, konkrétně pak látku zvanou diacetyl. K němu se váže fenomén tzv. popcornových plic, jehož historie započala v amerických továrnách na popcorn. Diacetyl, jednoduchá organická molekula dodávající potravinám chuť a vůni másla, byl totiž používán při jeho výrobě a u pracovníků továren způsoboval dušnost, bolesti hlavy či suchý kašel. Po tomto zjištění byl diacetyl z tamního procesu výroby popcornu odstraněn. U některých příchutí do e-cigaret je však využíván stále.

E-cigarety jsou mezi uživateli stále příliš krátkou dobu na to, abychom mohli s jistotou mluvit o konkrétních negativních dopadech. Zatím se zdá, že do jisté míry jsou opravdu o něco méně škodlivé, avšak tvrdit, že jsou zdravé, by bylo nebezpečné.

Placená zóna

- red -