Motivace na každý den

Život je příliš krátký na to, abyste ho brali osobně 

Vezměte si kus papíru a popište několika slovy svůj projekt. K tomu pak připište větu Co si o tom pomyslí ostatní? Pak si poznamenejte deset lidí z vašeho okolí, jimž by váš plán mohl nějak vadit, byť jen trochu. Poté si odpovězte na následující otázky: 

*Opravdu si myslíte, že je to bude zajímat? 

*Je pro vás jejich názor skutečně důležitý? 

*Jste připraveni svou představu nějak změnit kvůli názorům někoho z nich? 

*Jak byste se cítili, kdyby se ta osoba vzdala svých snů ze strachu, že ji budete nějak negativně hodnotit? 

*Přáli byste si, aby se vás tento člověk ptal pokaždé na váš názor, než by podnikl něco, co se týká jeho samotného? 

Až provedete toto cvičení, vzápětí si uvědomíte, že je jen málo lidí, na jejichž názoru vám záleží, a že důležité osoby ve vašem životě si určitě přejí, abyste se realizovali a abyste řekli ano svým touhám a přáním. Obraťte se tedy na svého Jediho a naslouchejte mu. Možná na vás teď jeho podněty zapůsobí. 

• Je váš projekt v souladu s vašimi hodnotami? 

• Je vaše motivace ušlechtilá? 

• Jsou pochyby, které vás trápí, opodstatněné, nebo se jedná pouze o pokus vašeho vnitřního kontrolujícího rodiče, jak vám zabránit konat? 

• Co nejhoršího by se mohlo stát, kdybyste se pustili do akce? 

• Co by se mohlo stát nejlepšího? 

• Co vás brzdí v jednání? 

Tenhle život je ve vašich rukou. Pokud nebudete schopni se realizovat, nemůžete to mít za zlé svému okolí. Vy jste hlavní postavou svého života. Chovejte se podle toho.


Populární kanadský kouč Alain Samson se více než dvacet let věnuje popularizaci témat, která pomáhají zlepšovat lidem jejich život. V Portálu mu vyjde kniha Život je příliš krátký na to, aby…