Uvolněné svaly, lepší duševní zdraví

Stres je již bohužel běžnou součástí našich životů, avšak zvláště v posledních měsících ho ještě přibylo. Relaxačních metod existuje celá řada. Jednou z nejoblíbenějších a nejpraktikovanějších je Jacobsonova progresivní svalová relaxace. Jedná se o techniku, která k dosažení celkového tělesného a duševního uvolnění užívá střídavého napínání a uvolňování svalů. Uvědomováním si tenze a uvolnění se po nějakém čase naučíme tyto stavy rozpoznávat a ovládat a můžeme si pak snadno hlubokou relaxaci těla navodit. Jak taková relaxace vypadá? 

Nejdříve je dobré seznámit se s průběhem relaxace teoreticky anebo ze začátku relaxovat pod vedením odborníka, který pokyny postupně předříkáváMohlo být také zajímavé zapojit do relaxací členy domácnosti a naučit se navzájem si relaxace řídit.  

Relaxovaný se soustředí na svůj dech, který nechává volně plynout. Podle instrukcí postupně napíná a uvolňuje jednotlivé svaly a svalové skupiny. Doporučuje se pětivteřinové napětí vystřídané zhruba deseti až patnáctivteřinovým uvolněním. Relaxaci je možné provádět kdykoli během dne v klidném prostředí a v jakékoli poloze, která je pohodlná a je při ní uvolněné motorické svalstvo. Kromě polohy vleže na zádech se doporučuje uvolněný sed na židli či v křesle. Důležité je, abyste se během relaxace cítili komfortně. Někomu navozuje klid jemný hudební podkres, jiný se zas cítí nejlépe v tichu. 

Relaxace trvá přibližně patnáct minut. Přesný návod a pokyny jsou běžně dostupné v literatuře, v instruktážních videích či na specializovaných internetových stránkách. Je přirozené, že při prvních pokusech relaxovat bude možná těžké plně se soustředit a nenechat se myšlenkami odvést k povinnostem či problémům. Dovednost odpoutat se od nich lze právě takovými technikami relaxace postupně vycvičit. 

-red-