Zimní olympiáda bez sněhu? Proč ne?

Příznivci zimních sportů se opět po čtyřech letech dočkali. Začala další zimní olympiáda, a protože mám pocit, že tato velkolepá sportovní akce ztrácí na popularitě a zájmu, zrodil se v hlavě jedné z mých kolegyň nápad: „Uděláme si vlastní olympiádu ve školce!“

Proč ne? Je to skvělý nápad, jak dětem tento sportovní svátek přiblížit, ale hlavně jak si užít týden plný sportu, zábavy a netradičních aktivit. Přípravy začaly tím, že si každá třída vytvořila svou olympijskou vlajku. Rovněž jsme si vymysleli sportovní pokřik, který každou třídu provázel den co den při plnění sportovních výkonů a motivoval k povzbuzení sportovního ducha.

A pak to vypuklo. Konečně přišlo pondělí 7. 2. 2022, pro nás den zahájení školkových olympijských her. Všechny třídní týmy za potlesku a jásotu nastoupily na naší zahradě. Dokonce nám ten den i ráno nasněžilo, co víc si tedy přát? Výtvarně dokonalé vlajky všech týmů vlály ve větru a naší zahradou se nesly pokřiky tříd, které perfektně vystihovaly sportovního ducha každé z tříd i její jméno. Nechyběl ani olympijský oheň, který byl až z dalekého Řecka přinesen jedním z našich nadějných sportovců.

Slavnostní zahájení

Olympiáda byla tedy slavnostně zahájena. Každá třída ji pojala po svém. Tradiční i netradiční disciplíny byly realizovány podle věku a schopností dětí. Všichni si mohli vyzkoušet hokej, jízdu nebo spíše běh na lyžích (sníh nám roztál ještě dříve, než jsme začali pořádně sportovat), ale to nás rozhodně neodradilo od báječných sportovních výkonů. Lyže byly plastové nebo papírové, vyrobené rukama našich šikovných paní učitelek. A proto o kvalitní sportovní výkony a podívanou nebyla nouze. Rovněž souboj v curlingu byl napínavý až do samotného závěru, kdy jsme kameny nahradily barevnými drátěnkami (maminky by měly radost) a házeli je na připravený cíl. Také jsme si ve třídě udělali bobovou dráhu z velkých kostek a tu jsme projížděli na igelitových pytlích. Ze švédské bedny jsme skákali na lyžích (samozřejmě bez lyží), a tady nám padl první olympijský rekord v délce skoku. A určitě nechyběl ani tolik populární biatlon, kdy jsme běžky nahradili pouze oběhnutím zahrady, ale střelba na terč chybět nemohla.

Zlatou získali všichni

Prostě bylo to báječné a všichni jsme si to moc užili. Při slavnostním zakončení našich olympijských her a pomyslném „uhašení“ olympijského ohně rozhodně nemohlo chybět předání medailí našim vynikajícím sportovcům. A budete se asi divit, ale všichni získali zlatou, asi to bude tím, že máme hrozně šikovné a sportovně nadané děti.

Nám dospělým bylo odměnou vidět rozzářené dětské tvářičky, které se tolik snažily a teď se těšily, až řeknou: „Mami, já vyhrál zlatou olympijskou medaili.“

Tak třeba za dva roky u letní olympiády na shledanou a sportu zdar!

Marcela Cirhanová, MŠ Jana Opletala, České Budějovice


-red-