Umenšování Rodiče: Co dělat, když nás někdo poučuje

Rodič s velkým R v transakční analýze vyjadřuje naše přesvědčení, že něco se musí, nebo nesmí. Ukázka z knihy Zůstaň OK od Amy a Thomase Harrisových popisuje, jak zacházet s tím, když na nás útočí něčí zbytnělý Rodič a vyvolává v nás sebezničující útok našeho vlastního Rodiče. Nabízené podněty lze číst i jako tipy, jak vyzrát na různé podoby manipulace.

Způsob, jak něčího Rodiče neumenšit, je natvrdo mu říct, že z něj mluví Rodič. To jen přileje olej do ohně. Dalším receptem na neúspěch je našeho společníka zahanbit, tedy pokud chcete, aby vztah pokračoval – pokud ovšem vztah není na podobných hříčkách založen. Je zábavné uvažovat, co bychom rádi řekli nebo co jsme bývali mohli říct, kdybychom měli Churchillův nabroušený jazyk. Když jednoho večera Churchillovi jeho hospodyně vyčiňovala za to, že přebral, odvětil: „Madam, já jsem opilý a vy ošklivá, a já budu ráno střízlivý.“ Churchill byl Churchill. A vy jste vy a já jsem já. Pro nás bude bezpochyby vhodnější:

1. Zkřížit výměnu. Některé Dospělé reakce na Rodičovské „stěry“ nebo spílání mohou být: „Vidím, že to silně prožíváš. Řekl/a bys mi, jak jsi k tomu závěru dospěl/a? Oceňuji tvoji ochotu se mnou sdílet, co si myslíš. Jde o způsob, jak situaci zvládnout, ale má i své mouchy. Pomohlo by mi, kdybys mohl/a sepsat před naším příštím setkáním krátkou zprávu.“ Každé z předchozích tvrzení je reakce, která by následně mohla očekávat další tvrzení Rodičovské osoby. Většinou jsou zapotřebí zhruba tři taková Dospělá tvrzení, než druhá osoba přejde do svého Dospělého. Nemůžeme to však samozřejmě zaručit.

Placená zóna