Nebuď hysterka!

Představa silně nalíčených afektovaných žen, emočně vypjatých scén plných křiku a hroucení nám zakrývá fakt, že dříve hysterická, dnes histriónská dynamika je v mnoha z nás. A že histrióni do našeho života vnášejí pohyb a barvy.

„Nemohla jsem plakat nebo se zlobit, táta hned řekl, že jsem hysterická…“ „Bála jsem se, že bych mohla být hysterická jako moje máma, tak jsem emoce radši nedávala najevo…“ – To jsou častá vyjádření mladých žen, které se rozhodly projít terapií, protože si netroufly prožívat a vyjadřovat své emoce. Podivné slovo „hysterie“ ve společnosti zdomácnělo a postupně se stalo strašákem pro všechny, kdo intenzivně prožívají své emoce. A také nástrojem kontroly pro ty, kteří se emocí bojí a potřebují je u druhých potlačit. Je to jednoduché – stačí někoho označit za hysterika, a emoce jsou rázem pod kontrolou.

Může za to děloha?

Pojem „hysterie“ už od dob staroegyptského a starořeckého lékařství označoval duševní poruchy u žen, za jejichž příčinu se považoval patologický pohyb dělohy (řec. hystera – děloha) v ženském těle.

V současné době se pojem „hysterie“ používá spíše v laických kruzích, odborníci ho kvůli jeho obsahové nejasnosti a zprofanování vyměnili za pojem „histriónství“. To lépe a přesněji vyjadřuje, o co v tomto prožívání jde. Slovo „histrión“ se totiž ve starém Římě používalo jako označení pro herce v divadle, později ve středověku pro potulného herce nebo kejklíře, tedy pro osobu, která vyprávěla a dramaticky ztvárňovala příběh, která se snažila upoutat pozornost diváků, různě se pitvořila a bavila je svým předváděním a hereckým uměním. Je to ale termín, jenž je i nadále používán jen jako označení patologického duševního prožívání a projevu.

To je problém nejen u hysterie. Jako kdybychom měli obecnou potřebu naprosto jasně vymezit a oddělit od sebe zdravý pól, zdravé prožívání a projevy a patologické prožívání a projevy. Buď je někdo histrión, a tak má histriónskou poruchu osobnosti, anebo je zdravý. Buď je někdo narcistní, tedy patologicky narcistní, anebo je v pořádku. Nula, nebo jednička. A pohled do manuálu Mezinárodní klasifikace nemocí nás v tom může utvrzovat.

Stačí si pod kódem F60.4 přečíst o přehnaném projevu emocí nebo o vysoké sugestibilitě či touze vyhledávat vzrušení, a hned jsme schopni dotyčnému člověku, nejčastěji ženě, přisoudit nálepku hysterie. Přitom nám uniká důležitý detail. Pro posouzení, že jde opravdu o poruchu osobnosti, uvádí manuál duševních poruch ještě navíc velmi důležitá obecná kritéria. Mezi jinými musí jít o výrazně disharmonické postoje, jež skutečně poškozují osobu nebo její vztahy a vedou ke značné osobní nepohodě a negativně ovlivňují výkonnost a společenské uplatnění jedince. A najednou zjistíme, že mnohým histriónům kolem nás jejich dynamika nijak zvlášť život nekomplikuje a jejich vztahy nepoškozuje.

Že jsou v něčem výrazní a osobití, to ano, ale že to vlastně není nijak na škodu.


Placená zóna

JAKUB HUČÍN