Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností a končí zimním slunovratem. Loni se tak stalo 22. září v 17.44 hodin. S podzimní rovnodenností souvisí období oslav letošní úrody a poděkování za ni - veselé hody a posvícení. Z literatury víme, že císař Josef II. se v roce 1786 snažil určitým způsobem omezit množství osvíceneckých slavností tím způsobem, že se snažil sjednotit termín posvícení na třetí neděli říjnovou po sv. Havlu. V dnešní době probíhají hody a posvícení od konce léta prakticky až do adventu. My jsme se rozhodli uspořádat pro rodiče s dětmi takové „císařské posvícení“ a oslavit si ho tak trošku podle sebe. Nazvali jsme ho „zahradní slavnost“. Již s předstihem jsme o připravované slavnosti informovali rodiče, které jsme také požádali o pomoc při chystání „dobrůtkové hostiny“. Slavnost se měla konat na školní zahradě, ale počasí nám nepřálo, tak se veselí nakonec odehrálo pod školkovou střechou. V dopoledních hodinách jsme se společně všechna tři oddělení sešla v jedné třídě a za zvuku lidových písní jsme si s dětmi zatancovali. Děti využily rytmické nástroje - dřívka, činelky, bubínky… Potom probíhaly soutěže, kde šlo pouze o splnění úkolu, a ne jen o vítězství. Soutěže byly inspirovány podzimní sklizní. Nejprve si děti užily převážení brambor v dětských kolečkách po vyznačené trase, pak skákání v pytli, házení brambor do košíků a nakonec sbírání jablíček na čas do košíků. Po splnění soutěžních disciplín jsme opět za zvuku podzimních písní, pohybových her a říkadel zakončili dopolední oslavy. Pokud by nám příště vyšlo pěkné počasí, chtěli bychom ještě opékat jablíčka a brambory na malém ohníčku. Odpolední program naplno vypukl po svačině. Ve dvou odděleních byly připraveny zajímavé tvořivé aktivity, ve kterých rodiče i děti naplno projevili svou fantazii. Rodiče i děti zaujalo tvoření „bramboráčka - panáčka“ - využili jsme šípky, žaludy, šišky, nové koření, pepř, brambory, špejle nebo párátka, mrkve, zbytky látek, koudel… Úspěch měly také korálky z přírody - navlékání těstovin, šípků, nakrájených jablíček a rozinek. A nakonec si každý mohl bramborovými tiskátky nazdobit jednoduchou papírovou tašku. Na závěr, když si všichni užili podzimního tvoření, čekala děti i rodiče „dobrůtková hostina“ v naší jídelně. Pochutnali jsme si na nejrůznějších domácích moučnících a školní kuchařky upekly výborné povidlové frgály s tvarohem. Vydařenou akci si letos rádi zopakujeme.
Placená zóna
Předplaťte si časopis a od dalšího vydání získáte neomezený přístup k článkům publikovaným od r. 2005 až do současnosti.