Editorial 4/2018

Milé čtenářky a milí čtenáři,

když sledujete šest párů od roku 1980, to už se z vás může rovnou stát vztahový poradce. I když jste režisérka. Helena Třeštíková přesně to ve svých slavných Manželských etudách udělala, a tak není divu, že se jí ptáme nejen na filmařinu, ale i na vztahy a recepty na manželství. Jaké to jsou rady a recepty, to se dozvíte na následujících stránkách.  

Protože je ale nutné začít od Adama, připravili jsme pro vás i článek o tom, jak vůbec funguje vzájemná atraktivita. A hned potom následuje text, jak přežít vzájemné soužití, když ta atraktivita sice zafunguje, ale pod jednou střechou žijete nejen s partnerem, ale i s rodiči. Jeho nebo vašimi.

Pokud vás trápí, že nemáte doma úplně pořádek, uklidníme vás. Dozvíte se totiž, co je to skutečný nepořádek. A že chorobné hromadění věcí a neschopnost se jich zbavit je už lékařskou diagnózou. Až se dočtete, co všechno to obnáší, ještě s klidem akceptujete manželovu sbírku leteckých modelů nebo manželčiných 99 hrníčků…

Ze Švédska dorazila do střední Evropy móda zvaná lagom. Je to označení střízlivého, uměřeného a účelného životního stylu. Něco jako Ikea… Nás moc nenadchnul, ale je to hit, takže o tom píšeme.

Jestli marihuana škodí nebo ne – a zda víc nebo méně než alkohol –, o tom se vedou zapálené diskuse už desítky let. Vědecké výzkumy ale potvrzují, že škodí. A to nejen mozku. I to se dozvíte v článku o kanabinoidech. Tak se jmenují látky zodpovědné za psychotropní účinky konopných drog.   

Na neziskové organizace se stalo zvykem nadávat a svalovat na ně vše možné a nemožné, ale ty, co pracují v sociálních službách, si to věru nezaslouží. Přinášíme reportáž o tom, co všechno obnáší snaha dostat jednu paní se zdravotním postižením z ústavu do vlastního bydlení s asistencí. A věřte mi, obnáší to opravdu hodně!

Na závěr ještě doporučení na dva rozhovory. S psycholožkou Lucií Scholl jsme si povídali o výchově ve vícejazyčném prostředí a s předsedou České asociace pro psychoterapii Jiřím Drahotou o…  čem jiném než psychoterapii!

A jelikož konečně přichází jaro, rozkvete i naše rubrika Psychologie na talíři. Tentokrát popencem, česnáčkem, fialkami a sedmikráskami. Ano, to všechno se dá jíst.

Příjemné jarní čtení!


Matyáš Zrno