Čas od času mírně rozbouří hladinu veřejného mínění návrhy na legalizaci prostituce. Naposledy s tím přišli Piráti, ale zdá se, že i tento návrh usne. Kritici argumentují tím, že k legalizaci došlo v sousedním Německu. Z odhadovaných 200 000 prostitutek se ale přihlásilo jen sedmdesát šest... Jak napsala na Facebooku jedna česká prostitutka, „nejsem tak blbá, abych to danila. To už můžu jít rovnou na kasu“. Jenže kdo jsou vlastně ženy, které se živí vlastním tělem? Co je k tomu motivuje? A co by jim nejvíce pomohlo, aby se v klíčový okamžik života rozhodly jinak a lépe?

Své o tom ví Zdeňka Pecharová a Libor Balga ze Spolku pro ochranu žen, který jako první v ČR provozuje i podpůrnou facebookovou skupinu pro prostitutky. Pokud má někdo o prostituci nějaké romantické představy, tak o ně při rozhovoru s nimi zakrátko přijde. „Ty ženy k tomu vedou sociální důvody,“ říká Pecharová s tím, že nadpoloviční většina prostitutek jsou matky samoživitelky. „Jde o neplacení výživného, dluhy na nájemném, exekuce…  A dost často jsou ty problémy navázané jeden na druhý. A když ženě kvůli exekuci hrozí, že nebude mít na nájem, vyhodí ji z bytu a přijde o dítě, zdá se být prostituce rychlým řešením.“ – „Je to zkrátka tak, že pokud máte na výběr mezi prostitucí a rychlopůjčkou, tak je prostituce vlastně docela racionální volba,“ dodává Balga.

Samoživitelky

To potvrzuje i Hana Malinová z nejstarší české organizace na pomoc prostitutkám Rozkoš bez rizika. „Jsou to normální ženy v potížích – opravdu největší skupinu tvoří matky samoživitelky (12 % se třemi a více dětmi), jsou v dluzích – často ne vlastní vinou, ale po manželovi nebo partnerovi), podle vzdělání jsou ze třetiny vyučené a ze třetiny s maturitou.“ Podle Pecharové si taková žena jako nová, neokoukaná tvář ze začátku přijde na slušné peníze. Na ruku. A během pár dnů zjistí, že nejenže zaplatila nájem, ale ještě jí zbylo docela dost na ostatní výdaje. Řada z nich na sebe v tu chvíli začne být svým způsobem hrdá, že svou situaci zvládla.  Byť se to zdá absurdní, je to pořád lepší než prostitutky, které jsou se svou prací niterně nespokojené. Ty totiž často hledají únik v drogách a alkoholu.

Tato práce má navíc ještě jednu výhodu. Majitelé nevěstinců jsou totiž překvapivě progresivní…  „Oni jsou schopní zajistit všechno – odvoz do práce i hlídání dětí,“ říká Balga. „A to je pro matky strašně důležité. A majitelé privátů je berou rádi. Vědí, že zatímco studentka nepřijde, když se špatně vyspí, tak samoživitelka přijde vždy.“ A kdo jsou ženy, které se pro prostituci nakonec rozhodnou? „Můžete tam najít klidně zdravotní sestřičky, učitelky, ale samozřejmě i holky se základním vzděláním,“ říká Hana Malinová. Studentky tvoří podle ní mezi čtrnácti a dvaceti procenty jejich klientek… Skoro dvacet procent pak jsou cizinky, z těch ovšem většina Slovenek. „I když se najdou i ,exotky‘,například černošky z Ghany a Nigerie a tak dále,“ dodává. 

Placená zóna

Matyáš Zrno