Moudrost proti osamění

Pocit osamělosti nás může potkat v jakémkoliv věku. Je to vážný problém, který se týká mnoha lidí, a nese s sebou psychická i zdravotní rizika.

Podle výsledků zajímavé americké studie ale proti ní překvapivě existuje ochrana: životní moudrost.

Studie se věnovala pocitům osamění, duševnímu zdraví a osobnímu nastavení 340 obyvatel kalifornského San Diega ve věku od 27 do 101 roku.  Nejdříve se zjišťovalo, jak závažný je pocit osamělosti. Výsledek? 76 % probandů trpělo středně těžkou až těžkou osamělostí. Tito lidé byli častěji single, což nepřekvapí, častěji žili sami a měli nižší příjem. Velkou osamělost často doprovázely deprese, méně optimismu, větší úzkostnost, nespokojenost, horší spánek a nezdravé stravovací návyky.

Osamělost se sice týká všech, ale některé skupiny jsou ohroženější než jiné. Překvapivě velkou osamělostí trpí lidé, kterým se blíží třicítka, lidé kolem 55 let a lidé výrazně starší než 80 let. Zároveň se ale objevil i ochranný mechanismus proti osamění: je jím moudrost. Tahle vlastnost, popsaná jako empatie, citlivost, sebereflexe a schopnost regulovat zdravě své pocity, dokáže zázraky a stojí za to věnovat jí další výzkumy, tvrdí vědci.

 DOI: 10.1017/S1041610218002120

-red-