Povídání pro ztrápené duše

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda žijete smysluplným a uvědomělým životem? Je to otázka, před kterou většina z nás neunikne. Alespoň podle knihy známého jungiánského psychoanalytika a úspěšného autora Jamese Hollise.

Každá z jednadvaceti kapitol poměrně útlé, zato radami a inspirací hustě nabité knihy je prostoupena hlubinnou psychologií Carla Gustava Junga. Autorovi se podařilo předat Jungovo poselství čtivě a poutavě a podělit se srozumitelně o jeho psychologii. Text je navíc obohacen o citáty z děl slavných filozofů, spisovatelů a teologů, věcně zasazených do psychologického kontextu, a tak se kniha stává dveřmi otevřenými do světa léčení duše i jejího poznání.

Proč si tedy knihu přečíst? Jednoho dne otevřeme oči a pocítíme, že vše není tak, jak má být. Můžeme pocítit neurčitý strach, úzkost nebo dokonce bolest, zotavovat se z obzvláště tíživého a znepokojivého snu, k němuž se během dne k našemu nemilému překvapení několikrát vracíme, nebo se zkrátka často cítíme unavení i přesto, že v noci spíme pokojným spánkem. Možná jsme už otrávení z neustálého boje se špatnou náladou, která začíná ovládat stále větší část našeho života. Je třeba začínat panikařit? Možná ne. Co se nejprve zastavit a zamyslet se, jestli to náhodou není příležitost konečně uchopit život do vlastních rukou a stát se tím, kým máme být – sami sebou, jedinečnou osobností. Možná si nás duše povolala k rozhovoru. Rozhovoru, který může být vážný a velmi nepříjemný. Bude se nás ze všech sil snažit vytrhnout z osidel zóny pohodlí, bude nás nutit vystoupit ze stop ostatních lidí, postavit se na vlastní nohy a uvrhnout nás do světa na první pohled snad až děsivé svobody, samostatnosti a jedinečnosti. Anebo nám sdělí, že jdeme po špatné cestě. Je načase, aby nastal čas přehodnocování. Abychom začali žít uvědomělý život. Náš život. 

Jak lákavé se může zdát žít vlastní život ve jménu kráčení v uhlazených, vyšlapaných cestách! Jak pohodlné je uhýbání před překážkami, utápění se v  minulosti. Náš životní partner číslo jedna neboli naše duše si dovoluje nesouhlasit. Vzpírá se ústupkům, strachu a zbabělosti. Hlasitě protestuje způsobem, který nás přivádí do stavů utrpení, tíživých snů a depresí. Máme jí to vyčítat? Co kdybychom se místo toho jednou pečlivě zaposlouchali, přijali její zprávu s laskavostí a trpělivostí a zamysleli se nad smyslem těchto sdělení? Ano duše s námi komunikuje a žádá od nás změnu. Najděme v sobě odvahu a sílu přestat sloužit strachům a rozptýlení, jež přinášejí dočasné úlevy, ale dlouhodobě nesmírné utrpení. A naopak, nebojme se sebezapření ve jménu dlouhodobě šťastného, zodpovědného a smysluplného bytí. Začněme činit rozhodnutí, jež nás povedou k tomuto cíli. Že se to lehce řekne? Ano – konání je vždy těžší než pouhé povídání. Ani sám autor nepopírá, že je to obtížný úkol. Něco musí zemřít, aby se něco nového mohlo zrodit, a to není málo. Vyžaduje to skutečnou odvahu.

Autor knihu trochu devalvuje tím, že si neodpustí občasné – navíc často zkratkovité – politické úvahy. To se do knihy založené na Jungovi analytické psychologii prostě nehodí. Čiší z toho potřeba autora vyjádřit se k současné situaci v USA. To je pochopitelné, mohl to ale udělat v samostatné knize, Když však položím na misky vah kvalitu psychologického obsahu a autorovy politické úvahy, nekompromisně převáží psychologie. Vřele doporučuji knížku všem ztrápeným i zvědavým neztrápeným duším, kteří kdesi hluboko v sobě cítí touhu po změně a kteří, i když si toho ještě sami nemusí být vědomi, směřují k tomu, aby se stali jedinečnými. Neboť v cíli této cesty se nachází skutečný poklad – životní spokojenost.


James Hollis: Uvědomělý život (Alferia 2019, 144 stran)

Olga Vaníčková