Léčivá síla rytmu a objetí

Argentinské tango se postupně stává obvyklým jevem ve světové kultuře a stále více lidí ovládá tento způsob komunikace a sebevyjádření. Stále častěji jsou slyšet pojmy jako tangoholik nebo tangová terapie. Zkusme prozkoumat, co a jak je tango opravdu schopné léčit.

Argentinské tango patří mezi sociální tance a jako sociální tanec má už samo o sobě pozitivní efekt na náš organismus. Kulturní aspekt tance umožňuje vést naplněný emocionální život. Zapojení do společných činností a rozšíření okruhu sociální komunikace podporuje psychickou stabilitu a spokojenost. Šetrný fyzický pohyb je dobrý pro klouby, pro krevní oběh i pro celé tělo. V tomto smyslu je tango bezesporu užitečné, pro skutečnou terapii ale zjevně nedostačující. Abychom se dostali k terapeutickým vlastnostem tanga, potřebujeme se ponořit trochu hlouběji.

Síla objetí

Když se mluví o tangu, mluví se především o objetí, protože právě objetí je základem a tajemstvím tanga. Ne držení, ne rám, ale objetí se všemi svými vlastnostmi: teplotou, otevřeností, jemností, srdečností. Když prozkoumáme fenomén objetí blíže, pak zjistíme, že objetí je velmi důležitá součást vývoje, která sahá hluboko do lidské historie a ještě hlouběji – do vývoje primátů. Všechna mláďata primátů včetně člověka potřebují pro plnohodnotný psychický vývoj kontakt s matkou vytvořený pomocí objetí. Objetí je pro nás důležité i v dospělosti. Vylepšuje spánek, dodává sílu, omlazuje, zpevňuje imunitní systém. Existují semináře terapeutického objímání a od roku 1986 se každoročně 21. prosince slaví v USA Národní Den Objetí (National Hugging Day), který se postupně rozšířil do celého světa. Objetí je bezesporu velice prospěšná, a přitom velmi příjemná věc, i když západní kultura je trochu odtažitá a nenechává pro něj moc prostoru. Přitom právě při tangu si můžete užívat velké dávky objetí beze změny svého chování nebo životního stylu.

Placená zóna

Igor Sitčuk