Psychologie na talíři: Jak na luštěniny?

Naši předci jedli luštěniny téměř denně: hrách, fazole, čočku. Teď máme na výběr i exotičtější cizrnu, mungo, azuki nebo sóju. My na ně ale zapomínáme anebo se jim záměrně vyhýbáme.

Bojíme se dlouhého vaření či mnohahodinového namáčení, a hlavně nadýmání. Přitom jsou výborné, výživné a cenově dostupné i v biokvalitě (tedy pěstované bez umělých hnojiv, postřiků a pesticidů). Dodávají tělu bílkoviny, minerály a vlákninu. Posilují střeva, chrání srdce a cévy a podle čínské medicíny jsou lékem pro ledviny. Luštěniny obsahují zdravé tuky, mnoho minerálních látek, vitaminy a důležitou kyselinu listovou. Navíc tolik nevyčerpávají půdu jako ostatní rostliny a dokonce ji přirozeně obohacují o dusíkaté látky. Zdravější (a levnější) jsou ty přirozené, ne konzervované! Musíte ale luštěniny správně připravovat, abyste minimalizovali rizika v podobě nadýmání, nevolnosti či zatěžování kloubů. Z problematických látek obsahují luštěniny tzv. puriny, oligosacharidy a lektiny. Puriny jsou sice v téměř všech potravinách, ale větší množství této kyseliny přetěžuje ledviny. Oligosacharidy jsou složité cukry, které neumíme plně strávit. A lektiny jsou specifické bílkoviny, které mají dobré i škodlivé účinky na organismus. Všech těchto nevhodných látek se zbavíme tak, že luštěniny důkladně propláchneme (i promneme rukama), a namočíme je na 8–12 hodin, Na vaření použijte vždy vodu novou a tu během vaření ještě jednou vyměňte. Vařte 5–10 minut bez pokličky. Tvrdší luštěniny (cizrnu a fazole) doporučuji vařit v papiňáku, mají lepší chuť, jsou krémovější a lépe stravitelné. Během vaření nesolte! Stravitelnost luštěnin zlepšíte, když během vaření přidáte kousek zázvoru, mořské řasy, koření (kmín, fenykl, majoránku, saturejku či bazalku). Pokud by vás luštěniny přesto nadýmaly, jezte jen ty nejlépe stravitelné (červenou čočku, azuki, tofu a cizrnu). Ale nebojte se – čím častěji budete luštěniny jíst, třeba i v malém množství, tím lépe se vám budou trávit. Luštěninové jídlo by mělo být jednoduché. Pokud je kombinujete s vejcem, sýry či masem a dáte si velkou porci, může to pro vás být zatěžující. Je lepší je doplňovat listovou a zelenou zeleninou, bylinkami, kysaným zelím nebo šťávou z citronu. Vyvarujte se hned po luštěninách dezertu či syrového ovoce. V Mexiku či na Blízkém východě se luštěniny kombinují s tukem: fazole se smaží na oleji nebo se hummus z cizrny kombinuje se sezamovým máslem. Ale můžete z nich uvařit skoro cokoliv: tradiční čočková. fazolová či hrachová polévka, karbanátky z čočky či munga, hustou polévku z červené čočky, hummus nebo cizrnu na paprice.

Placená zóna

Matyáš Zrno