Nastal čas na reset?

Martin Jan Stránský má jasno – mobilní telefony a tablety jsou portálem do světa návykové stupidifikace. Technologie sociálních sítí je vytvořená na principu toho, že zvedne v mozku hladinu dopaminu a vytváří tak fakticky závislost. Česko-americký neurolog a odborník na lidský mozek, mezi jehož předky patřily přední osobnosti první republiky a prvního i druhého exilu, tvrdí, že díky funkční magnetické rezonanci můžeme sledovat úbytek určitých mozkových funkcí u náruživých uživatelů sociálních sítí. Přesto doufá, že se to změní. Stejně jako bylo kdysi kouření „in“ a nyní je „out“.

Já se rovnou čtenářům přiznám, že jsem k vám doběhl na rozhovor pozdě. A jak jsem tak přebíhal ve stresu v metru z jedné linky na druhou, tak jsem si říkal, jestli se úroveň stresu dnes rovná úrovni stresu dříve? Sice nás nehoní tygr šavlozubý, ale nejsou naše nervy stejně pocuchané?

Mozek na jednom konci té rovnice v podstatě nedokáže rozeznat jeden druh stresu od druhého.  Končí to na stejném místě a má stejné zdravotní a neurologické dopady. Ať už lovím zvěř, či umírám hlady, je to stres, a jestli jdu pozdě na schůzku, je to také stres. Ale ten první stres vychází z přirozeného evolučního vývoje. Ten druhý je civilizační stres, který je s námi od moderních dob.

Když si lidí platí třeba za extrémní sporty, není to proto, že si ten přirozený stres chtějí zase zkusit prožít?

Někteří lidí to dělají skutečně proto, že to vnímají jako možnost přílivu adrenalinu, protože náš mozek neustále porovnává, neustále hledá.  Když je v nějaké nudné situaci, vyhledává další podněty. Impuls k tomu je ten samý impuls, který nás vede k tomu sestrojit menší telefon, rychlejší vůz, jet tam, kde jsme ještě nebyli, atd. Jsme prostě zvědaví.  Jenže dnes se sami neustále honíme.  V té naší postmoderní době se podmínky na planetě za posledních dvacet let drasticky změnily, především díky technologiím.  Naše neurobiologická potřeba poznat zákony přírody, tedy co nám skutečně hrozí, je dnes pasé a je potlačena naší druhou prioritou, která je sociální, tedy „patřit“ někam, do skupiny atd. Když to spojíme s vynálezem sociálních sítí, video her a dalších technologických prvků, které jsou doslova návykové a které tuhle touhu uzurpovaly, tak jsme si vytvořili dokonalou past.
A co zbývá? Zastavit se a uvědomit si, do čeho jsme se dostali.  Resetovat naše priority. Z těch je nejdůležitější vychovat rodinu a být v ní šťastný, trávit čas s dětmi, nedat jim mobilní telefon, poněvadž ho mají všichni, anebo iPad, aby se nenudily a my mohli jít nakupovat anebo více vydělávat. V obou případech se jedná o rodičovský krok, který brzdí vývoj dítěte i rodiny.

 


Placená zóna

Matyáš Zrno