Křiklavé barvy si třikrát rozmyslete!

Kam se vrhli Češi hned při prvním „pootevření“ obchodů? Do Hobby marketů. Zjevně milujeme zvelebování svých bytů, domů a chalup. Jak to ale provést, abychom se v našich interiérech také dobře cítili? Jakou barvu vybrat pro odpočinek a jakou pro práci? To nám poradí Martina Pištěláková, majitelko designového studia, ale také popularizátorkou kvalitních interiérů, která v TV Prima uváděla pořad Jak se staví sen a na YouTube má vlastní kanál Ladíme bydlení, kde se dozvíte o bydlení vše od A do Z. Nejen to, co dělat, ale především to, čemu se vyhnout.

Jak vybírat barvy? Dá se říct, že některé se více hodí pro odpočinkovou zónu, jiné víc pro pracovní prostor či do kuchyně? 

Na tuto otázku máme celý díl našeho pořadu LADÍME BYDLENÍ s Martinou na YouTube. Ale v krátkosti – vybírat barvy bychom měli podle toho, jak se chceme v daném prostoru cítit. Pokud v místnosti chci odpočívat a cítit se klidně, nevyberu si tam křiklavě zelenou, ale budu volit jemné tóny – třeba béžové, šedé, případně žluté, starorůžové, tlumené modré apod. Naopak pokud mě má místnost nějakým způsobem „nakopnout“, tak by mohly být barvy více odvážné. Celkově bych ale byla vždy opatrná s výraznými barvami a raději bych si to třikrát rozmyslela, než je použiju. A když už, tak je pořád menší riziko použít křiklavé barvy na doplňky, než na tapetu či nábytek.

Co se dá doma dělat v době karantény?

Spousta věcí! Můžeme vyklidit a přeskládat skříně, komory a kuchyňské skříňky. Prostě ta místa, kam se obvykle nekoukáme. Anebo se pustit do úklidu sklepa. Byt si můžeme zútulnit svíčkami, obrázky, textiliemi, knihami či květinami. Zkusme přestavět nábytek! Nebo vytáhnout předměty, které máme doma schované, a dát je do otevřených polic jako nové dekorace.

Placená zóna

Matyáš Zrno