Online archiv

Autor: Zdeněk Krpoun

Co láká mladé muže na starších ženách?

Zdeněk Krpoun, 10/2014
Věkově nerovné páry vždycky poutají pozornost -výrazně starší žena a mladý muž dvojnásob. Opusťme stereotypní představu dámy, která si „vydržuje zajíčka“, a podívejme se na motivy mladíků, kteří vyhledávají vztah se zralými ženami.

Za své vzpomínky si můžeme sami

Zdeněk Krpoun, 2/2013
Víte, že depresivní jedinci si z minulosti uchovávají mnohem více negativních informací a nejsou s to si vzpomenout na žádný vlastní životní úspěch? Jaké jsou nejčastější důvody zkreslování, zapomínání a opomíjení informací? A jde těmto „hříchům paměti“ předejít?

Jsme snáze ovlivnitelní, než si připouštíme

Zdeněk Krpoun, 10/2012
Lidé jsou v mnoha případech přesvědčení, že je jejich osud poháněn převážně rozumem. Jsme opravdu tak racionální, jak si většina z nás myslí? Povyšujeme se kvůli rozumu oprávněně nad všechny ostatní tvory v rámci celé živočišné říše? Dlouho převládal stejný názor i mezi psychology…

Jak sportovec prožívá fandění?

Zdeněk Krpoun, 9/2012
Lidé, kteří se dlouhodobě připravují na mezinárodní sportovní soutěž, mnohdy čelí enormním nárokům na striktní dodržování určitého způsobu životního stylu, adekvátní výběr výkon podporujícího jídelníčku, pravidelný trénink a v neposlední řadě si musí vybudovat vnitřní psychickou odolnost a stabilitu. Právě na posledně jmenovaném aspektu se značnou měrou podílí i sami fanoušci a jejich projevy v aréně. V psychice sportovce nehraje roli pouze jeho „silná vůle“ nebo schopnost „hodit věci za hlavu“. Zkušený psycholog zde jistě může přiložit ruku k dílu, ale jaká bude sportovcova reakce na skandování fanoušků, záleží z velké části na konkrétním způsobu chování přítomného davu. Sám často vzpomínám na zlomové momenty několika mých fotbalových zápasů, na nichž se podíleli právě fanoušci. Hrával jsem závodně fotbal na pozici záložníka, což není vůbec lehká úloha, protože si musíte být jist v roli útočníka i obránce. Několikrát se mi podařilo vstřelit za stavu 0:0 gól jen pár minut před koncem zápasu a na stadionu se děly opravdové divy. Nesmírně silné skandování fanoušků několikrát způsobilo, že jsem vstřelil ještě další branku. Občas se však mince obrátila a zejména na domácím hřišti se nejednou stalo, že jsme za nerozhodného stavu inkasovali 5 minut před koncem, a protože dav začal bučet a skandovat ironické pokřiky, skončil zápas nakonec hůře než pouze rozdílem jediné branky. Takto neuvěřitelný vliv fanoušků dokáže vysvětlit psychologická teorie formulovaná Robertem Zájoncem. Teorie sociální facilitace je obecně platná pro všechny sportovní oblasti. Jejím jádrem je skutečnost, že samotná přítomnost fanoušků bude vždy, ať chceme, nebo ne, ovlivňovat výkon hráčů na hřišti. Kladně působí, pokud oplýváme jistotou, že jsme v dané sportovní disciplíně vynikající. V pomyslné rovnici kvality našeho výkonu je navíc nezbytné přející a výkon podporující naladění našich fanoušků. K naplnění prvního faktoru vede jediná věc - tvrdý a poctivý trénink. K naplnění druhého výborné sportovní výsledky, které obecně zvyšují motivaci a přízeň fanoušků pro naše příští zápasy.