Online archiv

Autor: Tatiana Welchová

Chybné střely ve výběru škol

Tatiana Welchová, 7/2010
Systém přijímacího řízení na střední a vysoké školy připomíná bojové manévry. Nejdůležitější je „dostat se “ a už méně důležité je „kam“. Přitom tady jde o směrování k budoucí kariéře. Jak lépe pomoci studentům s výběrem povolání?

Děti versus stáří

Tatiana Welchová, 10/2009
Ve školách nám zapomínají říct jednu důležitou věc, a sice že jednou zestárneme. V dávnějších časech spolu běžně žilo několik generací v jednom domě, dnes tomu tak není, a tak se stále více soustřeďujeme jen sami na sebe ve svém vlastním čase. Proměnlivost života s jeho generačním cyklem si uvědomujeme daleko méně.

Dvacet let školství od revoluce

Tatiana Welchová, 9/2009
Neuvěřitelných dvacet let uplynulo od doby, kdy musel mnohý učitel vážit svá slova a mírnit se ve svém svobodném projevu k žákům. Nastal čas přehodnotit, jak jsme těch prvních dvacet let svobody využili a co nám to přineslo.

PŘEZKUŠOVÁNÍ DĚTÍ ŽIJÍCÍCH V CIZINĚ. K ČEMU?

Tatiana Welchová, 9/2008
Mnoho dětí z rodin žijících v zahraničí musí podstupovat nejméně jednou za půl roku, nejdéle jednou za dva roky vyrovnávací zkoušky z českého jazyka, dějepisu a mnohdy také zeměpisu. Pro většinu z nich je to zbytečné martýrium.

TŘÍDNÍ SCHŮZKY - VYŠŠÍ ŠKOLA KOMUNIKACE

Tatiana Welchová, 3/2008
Učitelé po celá desetiletí provozují s oblibou aktivitu, která se dá nazvat efektem „vylití kbelíku ledové vody na hlavu“. Tato akce se koná s železnou pravidelností v rámci třídních schůzek a vysvědčení. Školáci se před tímto dnem třesou strachy a rodiče se psychicky obrňují.

JEDNOTNÝ SYSTÉM ŠKOLSTVÍ V EU?

Tatiana Welchová, 1/2008
NECHCEME!