Online archiv

Autor: Anna Valouchová

REKVIEM ZA REFORMU?

Anna Valouchová, 10/2011
Spojení kurikulární neboli školská reforma nebývá v poslední době příliš slyšet. Reforma, jež měla školám přinést větší autonomii a zároveň zodpovědnost ve výuce žáků, kteří se podle ní měli především naučit, jak samostatně nakládat s informacemi v širších souvislostech místo „biflování“ jednotlivostí bez kontextu, se rozběhla před více než pěti lety a podle všeho by na školách měla stále pokračovat. Ale zdá se, že v současnosti se tak děje spíše samospádem.

NĚMČINA NEPRÁVEM ZATRACOVANÁ

Anna Valouchová, 9/2011
Děti si stále méně často volí němčinu jako druhý cizí jazyk. Přitom mnoho firem na trhu marně hledá uchazeče, kteří by německy uměli.

DO ŠKOLKY CHODÍM DO DOMOVA DŮCHODCŮ

Anna Valouchová, 8/2011
Stále ještě se v České republice potýkáme s nedostatkem míst pro malé děti v mateřských školkách. Podobná situace čeká i na rodiny, jejichž blízký je naopak příliš starý a nemůže se o sebe sám postarat, a oni by mu chtěli najít místo v alespoň trochu důstojném pečovatelském zařízení. Nabízí se tedy otázka, proč nevytvořit něco pro obě skupiny najednou.

Matky s dětmi doprava, vozíčkáři doleva, tak vypadá integrace?

Anna Valouchová, 9/2010

ANGLICKÉ ŠKOLY: NA KAŽDÉM DÍTĚTI ZÁLEŽÍ

Anna Valouchová, 5/2009
Přijíždím do Lincolnu, hlavního města lincolnského hrabství ve východní Anglii. Důvodem je studijní návštěva organizovaná evropskou agenturou CEDEFOP. Přihlásila jsem se na ni loni prostřednictvím české národní agentury NAEP a nebýt toho, nejspíš bych toto poněkud zapadlé, ale malebné město, kterému vévodí ohromující katedrála, nikdy nepoznala.