Online archiv

Autor: Jana Vodáková

VOLNÝ ČAS DĚTÍ? BUĎ PŘÍLIŠ KROUŽKŮ NEBO PASIVITA

Jana Vodáková, 10/2011
Jak tráví čeští školáci svůj volný čas? Naše děti se rodí do světa, který je ve velké míře vytvářený mediálně a virtuálně. Média jsou významným socializačním činitelem i prostředkem vzdělávání a výchovy. Žije současná on-line generace po škole opravdu jiným životem než jejich rodiče?

NEBEZPEČÍ MODERNÍ DOBY? NEJISTOTA

Jana Vodáková, 9/2011
Zvláštní, skoro zastrašující název příspěvku. Každý si jistě pod pojmem nebezpečí moderní doby představí něco jiného. Někdo televizi, počítač, elektronickou zábavu, další snad nezdravou stravu či úpadek tradičních hodnot. No a někdo třeba soutěživé školství nebo reklamu a marketing. Co máte vy schované pod pojmem nebezpečí moderní doby?

Podporujeme technické talenty

Jana Vodáková, 5/2011
Jak motivovat mladé lidi ke studiu technických oborů? Studenty láká spolupráce s úspěšnými firmami, finanční stipendia i možnost vycestovat do zahraničí.

Jak pečovat o svůj hlas

Jana Vodáková, 5/2011
Hlas je základním prostředkem mezilidské komunikace. Přirozenou cestou, jak vyjádřit emoce, názory, myšlenky, přání. Ve vzdělávacím procesu dobrá kvalita hlasu pomáhá k srozumitelnosti sdělení učitele, udržení pozornosti a vzájemného kontaktu s posluchači. Nehledě na to, že mluvní projev učitelů bývá zejména v nižších ročnících základní školy vzorem k napodobování.

Jak předejít vyhoření? Hýčkejte si osobní život

Jana Vodáková, 4/2011
Stres k práci pedagoga tak nějak patří. Málokterý učitel se mu dokáže úplně vyhnout. Dlouhodobé nezvládání stresu však může vést k nemocem či syndromu vyhoření. Každý by se proto měl o sebe v tomto ohledu starat. Psychohygiena je možná jednou z nejdůležitějších dovedností učitele.

Jak přežijeme slučování škol

Jana Vodáková, 4/2011
Demografické křivky jsou neúprosné. Kapacity stávajících škol zůstávají nevyužity a plány ministerstva na tzv. optimalizaci sítě škol jsou slyšet čím dál hlasitěji. Rodiče i učitelé se obávají, zda přijdou o svou školu, o místa. Zachrání české školství velké spádové školy?

Jakými nemocemi trpí učitelé nejčastěji?

Jana Vodáková, 3/2011
Profese učitele patří k psychicky náročným povoláním stejně jako jiné profese společně označované jako pomáhající. Každý den se učitelé potýkají s četnými situacemi, mají hlavní úlohu při tvorbě vyučovací hodiny a vedení sociální interakce se žákem, kolegy, rodiči. Nároky kladené na učitele jsou poměrně velké, vysoká pracovní zátěž je spojená s určitým ohrožením psychického a fyzického zdraví. Obojí spolu úzce souvisí.

JAK SI UČITELÉ MOHOU PŘIVYDĚLAT

Jana Vodáková, 2/2011
Aktuálním tématem po tradičních přednovoročních diskusích o výši učitelských platů je mimo jiné otázka, jestli je možné, aby se pedagogové vlastním způsobem postarali o sebe a své finanční zajištění. Obzvláště v případě, že stát se o ně nepostará. Nebo aspoň ne tak, aby to vyhovovalo představám učitelů zastoupených odborovými svazy. Co dělají učitelé pro to, aby se uživili?

Volný čas dětí? Musíme vytvořit dobrou nabídku

Jana Vodáková, 10/2010
Mají dnešní děti skutečně raději počítačové hry než hry s vrstevníky? Jak si vůbec mladí lidé přejí trávit svůj volný čas? V říjnu se konala ve Zlíně ojedinělá česko-slovenská konference mladých lidí a pracovníků volnočasových organizací na toto téma a přinesla řadu inspirací.

Umějí se české školy efektivně propagovat?

Jana Vodáková, 9/2010
V českých školách se začíná častěji pracovat na tvorbě dobrých vztahů s veřejností. Avšak stále se najdou i takové školy, které tvorbu kladného image nepovažují za důležitou. Nebo na ni prostě nemají čas. To se jim však v dlouhodobém horizontu nemusí vyplatit.

Škola je firma jako každá jiná

Jana Vodáková, 7/2009
Ředitel školy, který je zároveň spisovatelem dobrodružných románů a uznávaným malířem? Jeden takový existuje - PaedDr. Karel Kostka, který řídí soukromou střední školu Kostka. Mezi další jeho aktivity patří testování IQ pro společnost Mensa ČR, hra na klavír a kytaru, cestování se studenty po světě. Jaký je jeho pohled na školství a co doporučuje?

PORTÁL O ŠKOLSTVÍ VE ZLÍNSKÉM KRAJI „ZKOLA“

Jana Vodáková, 7/2008
Na Zlínsku funguje zajímavý projekt informačního a vzdělávacího portálu o školství v kraji. Na webové adrese WWW. ZKOLA. CZ najdou zájemci přehled o problematice školství, vzdělávání a výchovy.