Online archiv

Autor: Markéta Fingerová

VŠE NEJLEPŠÍ, PANE ANDERSENE!

Markéta Fingerová, 5/2009
2. dubna se narodil jeden z nejslavnějších autorů dětských knih Hans Christian Andersen. Děti po celém světě oslavují tento den jako Mezinárodní den dětské knihy již od roku 1967. Letos byla pro oslavu vybrána noc z 3. na 4. dubna. Akci zaštiťuje Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu. Slaví se také v ZŠ Jevíčko.

MATURANTI BLBNOU JAKO PRIMÁNI, JEN CHUŤ DO UČENÍ JE MENŠÍ

Markéta Fingerová, 5/2009
Klára Hladečková vystudovala učitelství biologie a chemie pro střední školy na Přírodovědecké fakultě na Masarykově univerzitě v Brně. Po škole zkoušela studovat doktorát, učila na základní škole, na střední soukromé škole, zakotvila na Gymnáziu v Hořicích. Povídaly jsme si o rozdílech mezi výukou na střední a základní škole.

MĚLA JSEM ZÁJEM, TAK JSEM SE K UČITELSTVÍ VRÁTILA

Markéta Fingerová, 3/2009
Poznaly jsme se na vysoké škole, obě jsme studovaly historii a žurnalistiku, ale zajímaly se o vzdělávání. Společně jsme začaly studovat učitelskou způsobilost. Nadšeně jsme si vyprávěly o své praxi, ale došly jsme k jinému závěru. Já chtěla učit dospělé a Karla Přečková děti. Dnes učí převážně dějepis v 11 třídách a má za sebou první půl rok práce ve školství. Povídaly jsme si o tom, jaké to je být začínající učitelkou.

BUDE CELÉ ČESKO ČÍST?

Markéta Fingerová, 1/2009
Zpěváci, herci, sportovci - všichni vystupují na akcích Celé Česko čte dětem, která chce upozornit na důležitost pravidelného čtení. Čtenářem se totiž nikdo nerodí, čtenáři musíme ukázat cestu.

HLEDÁME NEJLEPŠÍHO MLADÉHO CHEMIKA

Markéta Fingerová, 10/2008
Jedním z nejméně oblíbených předmětů ve škole je chemie. Děti se ji nerady učí, protože je jim cizí. Zatímco pedagog na tabuli probírá chemické vzorce a rovnice, děti si pod lavicí tajně čtou nebo si špitají se sousedem. Je to tak vždycky? Musí to tak být? Rozhodně ne. V Pardubickém kraji se zrodil originální nápad.

PŘÍBĚHY, KTERÉ VÁS CHYTNOU A UŽ NEPUSTÍ ANEB VÝUKA DĚJEPISU TROCHU JINAK

Markéta Fingerová, 6/2007
Jak děti motivovat pro výuku dějepisu? Jak je zaujmout událostmi, které s jejich životem zdánlivě nemají nic společného? Umožněme dětem historii prožít. „Vyprávějme příběhy a hrajme si s nimi,“ radí PaedDr. Marie Hrachovcová. Lehká odpověď, těžší realizace.