Online archiv

Autor: Daniela Kramulováilustrační foto Vladimír Brada

Bacha, zvoní ti mobil!

Daniela Kramulováilustrační foto Vladimír Brada, 5/2006
Mobilní telefon má polovina českých dětí. Dostávají ho mnohdy už v prvních letech školní docházky, na jejím konci zůstává bez mobilu sotva pětina dospívajících. Do školy jej nosí téměř všichni, podle průzkumu jednoho mobilníhooperátora jej při vyučování desetina vypne úplně, 85 procent vypíná jen zvonění a ti zbývající klidně risknou zazvonění uprostřed hodiny.Hned po zvonění žáci mobil zapínají, takže se někdy nestačí připravit na další hodinu.

Odvšivte si to dítě!

Daniela Kramulováilustrační foto Vladimír Brada, 4/2006
Dětí, v jejichž kšticích se vesele špacírují vši, jsou v některých školách desítky. V nižších ročnících se občas objeví třídy, kde nezůstane jediná dětská hlava ušetřená a pedagog si večer co večer s hrůzou pročesává vlasy nadručníkem.A po zdánlivém vítězství chemií vybaveného člověka nad hmyzem se za pár týdnů vši objeví znovu…Odvšivit dítě není vůbec jednoduché.

Učitel - krotitel?

Daniela Kramulováilustrační foto Vladimír Brada, 3/2006
Každá starší generace odnepaměti tvrdila, že děti jsou čím dál zlobivější a nemají žádnou úctu k autoritám. Dlouholetí pedagogové říkají, že dnešní děti zase o tolik víc nezlobí, každopádně však zlobí jinak.

Oběd ve školní jídelně, nebo u stánku?

Daniela Kramulováilustrační foto Vladimír Brada, 3/2006
Oběd má představovat 35 % denního příjmu energie. Přidáme-li ještě dopolední svačinu, která je pro mnoho dětí zároveň i snídaní, zjistíme, že polovinu doporučeného energetického příjmu zkonzumuje školák mimo rodinu. Víme, coděti skutečně jedí, jestli jim ve škole chutná a zda jim porce stačí?Ve školní jídelně obědvá většina druháků, ale víc než třetina šesťáků v ní nejí nikdy nebo jen výjimečně.