Online archiv

Autor: RNDr. Dominik Dvořákarchiv

Od mimoškolní výchovy k neformálnímu učení

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 5/2005
S naším rostoucím zapojováním do evropských struktur a jejich programů se stále častěji setkáváme s pojmy neformální a informální vzdělávání, v poslední době možná častěji neformální a informální učení. Někdy se stávají zdrojemzmatku. Podívejme se proto blíže na tato slova a pojetí, která za nimi stojí.Společnost by měla umět využít všeho pozitivního, co se člověk naučí mimo školu.

Má reforma šanci?

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 5/2005
Školy všude na světě jsou velmi konzervativní a jen pomalu se mění. Je však otázkou, zda je to dobře nebo špatně. Máme totiž zatím příliš málo poznatků o důsledcích reforem vzdělávacích programů, a ty které existují, nejsoujednoznačně kladné. Jakou šanci uspět má za těchto podmínek rozbíhající se reforma českého vzdělávání?Není jasné, zda se po proběhlé reformě žáci více naučí a budou spokojenější.

Kdo vyučuje, učí se dvakrát

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 4/2005
Partnerské vyučování či učení - situace, kdy se vzájemně vyučují spolužáci - je jednoduchá, ale překvapivě účinná metoda. Jeden žák, jenž už zvládl určitou látku, vyučuje jiného žáka, který tuto látku dosud nezná nebo ji vpožadované úrovni nezvládl. Prospěch z toho mají oba.Pomáháním druhým se žáci učí důležitým sociálním dovednostem.

Mozek, učení a školní vzdělávací program

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 4/2005
Je důležité rozlišovat mezi vyučováním a učením. Tato věta je nejspíš pro většinu čtenářů samozřejmostí nebo zbytečným teoretizováním, přesto ji uvedu hned na začátku.Škola, kde učitelé sice pilně vyučují, ale děti se málo učí, je špatnou školou.

Umíte se zeptat dítěte?

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 3/2005
Přes všechny teorie a inovace, které velcí učitelé za stovky let vymysleli, bych chtěl, aby mou dceru vyučoval učitel, jako byl Sókrates.Cesta k efektivní a moderní výuce českého jazyka vede přes ovládnutí základních gramatických pravidel včetně pravidel pravopisu coby nástrojů sdělné komunikace.

Co je na dokladech založené vzdělávání

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 3/2005
Dlouhou dobu platilo, že je záslužné věnovat se mládeži a že si taková práce zaslouží víceméně automatickou podporu. V posledních letech se však situace mění. Důraz se začíná klást na kvalitu poskytovaných služeb a na efektivituvynakládaných prostředků.Doba, kdy platilo, že je záslužné věnovat se mládeži a že si taková práce zaslouží podporu, pomalu končí.

Celodenní škola - model pro budoucnost?

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 2/2005
Hledáme-li cesty vedoucí ke zlepšení vzdělávání dětí, najdeme v pedagogice jen několik prověřených a většinou odborníků přijímaných rad, o něž bychom se mohli opřít. Jedno ze spolehlivých - byť zdánlivě samozřejmých - zjištěníříká, že čím více času se ve škole věnuje učení, tím lepší výsledky žáci mají.Celodenní školy by měly změnit celou školní kulturu, více propojit aktivity školy a komunity, vzdělávací cíle a zájmy žáků.

Vysvědčení pro českou školu

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 2/2005
Před několika dny děti přinesly domů pololetní zprávu o tom, jak se jim daří zvládat požadavky školy. Shodou okolností před Vánocemi dostalo i české školství vysvědčení naznačující, jak se mu daří plnit požadavky moderní společnosti.Rodiče by neměli čekat, až se změní metody výuky, ale měli by dětem pomoci rozvíjet dovednosti, u nichž se to škole nedaří.