Online archiv

Autor: Markéta Breníková

Ranní káva ve sborovně aneb Z deníku učitelky

Markéta Breníková, 1/2018
Od dob, kdy mám vlastní děti, nechodím do školy téměř s žádným předstihem, nebloumám ztemnělými chodbami a neodemykám třídy jako první. Mé kroky dnes ráno vedou do kabinetu, abych si v pěti minutách vytiskla všechny materiály. Ve škole probíhá hloubková kontrola České školní inspekce.

SLABIKÁŘE STÁLE PLNÉ MLETÉHO MASA

Markéta Breníková, 9/2012
Proč jsou slabikáře plné mletého masa a proč jsou čtenářské dovednosti dětí tak mizerné?Původ můžeme hledat už na prvních stránkách některých slabikářů, které hýbou světem našich dětí, budoucích lékařů, diplomatů, architektů, učitelů… Jaké téma by vlastně měl slabikář otevírat? Má to být téma školy? Rodiny? Kamarádství? Je důležitý příběh? Nebo je to jedno?

CHCETE RADU, CO A JAK ZLEPŠIT, NEBO ZNÁMKU?

Markéta Breníková, 5/2012
V minulém díle jsme si povídali o tom, proč známky nemotivují žáka k lepším výkonům tolik jako slovní hodnocení. Neboli kdo dělá chyby, může dostat špatnou známku, jinde ale namísto nich získá radu, co má zlepšit a jak. Ukázali jsme si, že ani slovní hodnocení není samospásné. Je-li napsáno špatně, nedozvíme se z něj skoro nic podobně jako ze známky. Jak tedy postupovat správně?

A PANÍ UČITELKO, JE NA JEDNIČKU, NEBO NA TROJKU?

Markéta Breníková, 4/2012
Rodič po přečtení slovního hodnocení propadá panice. Tak je to dítě na výbornou, chvalitebnou nebo dobrou? Nikdo mu to nechce říct, takže asi zlatá střední cesta. Porovnat to není s kým. Ostatní také tápou. Čím to je, že nám podrobný popis toho, co žák umí a co ještě nikoli, málokdy stačí jako náhrada známky, a až když slyšíme číslici, máme pocit, že víme, na čem jsme?

UMĚNÍ ČÍST JE UMĚNÍ KLÁST CHYTRÉ OTÁZKY!

Markéta Breníková, 1/2012
UČÍME SE S DĚTMI: