Online archiv

Autor: Hana Růžičková

STAROU PRAHOU S ŽÁKY I RODIČI

Hana Růžičková, 10/2015
Fungující spolupráce školy s rodinou je nesmírně důležitým faktorem. Zvláště v dnešní hektické a individualistické době. Inspirující příklad z vlastní praxe nabízí zkušená pedagožka Hana Růžičková.

Přespávání ve školní družině

Hana Růžičková, 8/2012
Kampak se to hnaly děti ve čtvrtek 14. června 2012 s batůžky a spacími pytli? Přeci na společnou akci „Spaní ve školní družině“ v ZŠ Sedmička v Kolíně. V 17 hodin zamávaly rodičům a se svými vychovatelkami se radostně ubytovaly ve třídách školy. A nebyla to žádná nuda. Po informacích, co je čeká, se rozeběhly za prvními úkoly. Do 19 hodin jich zvládly ve svých barevných odděleních pět. Bylo to plnění úkolů všeobecných znalostí, hledání pokladu, hry na kouzelné louce, kresba křídami na nádvoří školy a sportovní soutěž v běhu do schodů. Po společné večeři, kterou byla čerstvá pizza, se děti převlékly do spacích úborů a užily si veselou hodinku v tělocvičně na pyžamové diskotéce. Tady nechyběl tanec, soutěž oddělení v oblékání pyžama ani polštářková bitva. Ale to už ve 21 hodin začínal strašidelný film, na který se děti přesunuly do haly na koberec. K překvapení všech se děti postupně oblékaly a odcházely na stezku odvahy kolem školy. Tady je čekalo několik strašidel a jeden fotograf. Svou účast potvrdily podpisem po ukončení stezky. Pak nějakou chvíli nikoho nevnímaly, protože dojmy byly silné a děti se navzájem překřikovaly. Všechny nás překvapila návštěva Bílé paní, která vše sledovala, promluvila s dětmi a odměnila šikovné děti roztomilými plyšáky. Na dobrou noc si děti zazpívaly s kytarou. Po hygieně se z nich staly kukličky, kterým ze spacáků koukaly jen hlavičky. Kromě pár ponocujících jedinců už se o půlnoci v družině spalo. Ráno děti posnídaly v jídelně křupavé loupáčky a paní kuchařky jim uvařily posilňující čaj, aby zvládly páteční vyučování. A tak děti překonaly sebe i svůj strach a diplom na rozloučenou jim připomene zajímavé zážitky.

Družina plná barev

Hana Růžičková, 8/2007
Děti z naší školní družiny zve do nového školního roku uvítací list se značkou jejich oddělení. Z něj se děti s rodiči dozvědí vše o práci školní družiny. Na pestrém plánu na celý rok pracují všechny vychovatelky a nejméně jednou za měsíc pořádáme společný projekt. Ten hravou formou přispívá k orientaci a komunikaci dětí v družině, učí je aktivitě, samostatnosti, kamarádství, spolupráci, ale také sebehodnocení při činnostech ve školní družině. Do tohoto školního roku jsme připravili několik projektů - příležitostných akcí. Je to Mravenčí olympiáda se zvláštními sportovními disciplínami na hřišti, pohádkové Večerníčkovo odpoledne v tělocvičně, při příležitosti Dne otevřených dveří poznávací akce Od města k městu, v předvánočním čase opět pozveme rodiče na Stříbrné zpívání. V lednu se pokusíme dostat co nejvýše při Skoku do nového roku. Šikovnost, zručnost a obratnost procvičíme při projektu Zachraňte princeznu, v němž budeme vycházet z národních pohádek. Prostor celé školy využijeme při soutěži Až na vrchol Sněžky dorazíme pěšky. Při hře Jede, jede poštovský panáček budeme plnit úkoly z různých činností ve skupinách. Do přírody se vydáme poznávat a soutěžit v květnu a v červnu zakončíme družinovou práci Spaním v družině. Nebude tu chybět opékání, soutěže mezi odděleními, kouzelná louka s překvapením, stezka odvahy ani návštěva pohádkové bytosti. Spaní zakončíme společnou snídaní ve školní jídelně. Naše příležitostné akce jsou mezi dětmi velmi oblíbené a účastní se jich kolem stovky dětí. Většina projektů je úspěšná, z některých se poučíme a máme co plánovat a připravovat na příště. Chceme, aby naše družina nebyla barevná jen názvem, ale aby byla pestrá i ve všech činnostech.