Online archiv

Autor: Mgr. Anežka Koutníková

Hry do kapsy VIII a IX

Mgr. Anežka Koutníková, 8/2005
Hry do kapsy VIIIJan Neuman, Miloslav Wagenknecht Praha, Portál 2005, 96 s.

MODELUJEME POSTAVIČKY Z PLASTELÍNY, HLÍNY A MODURITU

Mgr. Anežka Koutníková, 5/2005
Maureen Carlson Brno, Computer Press 2004, 64 s.Kniha na první pohled zaujme krásným provedením s množstvím barevných fotografií. Celá publikace je krásně zpracovaná, velkého formátu na pevném papíře. Nabízí dětem kouzla s modelínou, moduritem či hlínou. Jakoukoliv barevnoumodelovací hmotu můžeme podle svých představ přeměnit v barevný svět.Za úvodní kapitolou se základními pravidly pro práci s modelovací hmotou najdeme podrobné návody na zhotovení deseti základní tvarů (všechny základní tvary začínají vytvořením koule), z nichž vycházejí všechny projekty vknize uvedené. Návody jsou velmi podrobné, doprovázené fotografiemi a čtenář získá dojem, že modelování je vlastně hračka.Celkem lze podle návodů v knize do detailu vytvarovat třicet barevných postaviček, např. draků, skřítků a rusalek, žabáků, prasátek a králíků, ptáků a koní, duchů, hadů, medvídků nebo psů a koček. Kniha je plná nápadů,které využijeme i při modelování jiných věcí než postaviček. V poslední kapitole najdeme pohádkový příběh Vildy Chmýříčka a postupně si můžeme zhotovit všechny postavičky, které v této pohádce vystupují.Autorka knihu doporučuje pro děti od šesti let, ale bezpochyby v ní najdou mnoho inspirace i dospívající, dospělí, rodiče malých dětí nebo učitelé v mateřských školách. Kniha se výborně uplatní ve školní družině, dětipodle ní mohou pracovat i samostatně nebo ve skupince. Díky krásnému provedení může být kniha i pěkným dárkem nebo třeba cenou v soutěži.

ZOUBKY NAŠICH DĚTÍ

Mgr. Anežka Koutníková, 2/2005
Lenka Tůmová, Zbyněk Mach Praha, Mladá fronta 2003, 86 s.Zubní kaz - jedno z nejrozšířenějších onemocnění na světě není dědičné, a tudíž je v našich silách jeho výskyt velmi snížit nebo ho úplně vymýtit. Zdravá strava, dokonalé čištění zubů a účinná fluoridizace jsou cestou, jak sizajistit zdravé zuby. Správně vyčištěný chrup spolehlivě brání vzniku zubního kazu a paradonitidy u více než 95 % populace. Zdraví našich zubů a zubů našich dětí je v našich rukách.Publikace Zoubky našich dětí podává podrobné informace o správném čištění zubů v různém věku včetně nákresů a informací o použití méně běžných pomůcek, jako jsou dentální nitě a mezizubní kartáčky. Uvádí také přehleddětských zubních past rozdělených podle vhodnosti pro určitý věk dítěte (který se často nekryje s tím, co je uváděno na krabičce zubní pasty). Autoři se zabývají i zásadami správné výživy, podáváním fluoridových tablet adalšími prostředky fluoridizace.Kdy s dítětem poprvé k zubaři a jak ho nejlépe připravit? Po zrušení preventivních školních prohlídek byla zodpovědnost za chrup dětí přenesena na rodiče a je tedy pouze na nich, aby o zuby svých ratolestí pečovali.Nicméně v pozitivní motivaci k péči o zuby i přípravě na návštěvu u zubního lékaře může mateřská a základní škola sehrát důležitou roli. Proto je kniha určena nejen rodičům, ale i pedagogům. Pro pedagogy budou jistě takéužitečné teoretické kapitoly poskytující informace o složení zubu, rozdílech dětského a dospělého chrupu při principech vzniku zubního kazu.Kniha Zoubky našich dětí je zaměřena především na péči o dětský chrup, ale i dospělí si mohou z daných informací osvojit návyky potřebné ke zdraví svých zubů. Vždyť právě oni mají být dětem příkladem.

HRY DO KAPSY VI a HRY DO KAPSY VII

Mgr. Anežka Koutníková, 9/2004
S. Hermochová, J. Neuman a M. Caha, J. Činčera, J. NeumanPraha, Portál 2004, 96 s.Soubory her Hry do kapsy VI a VII jsou stejně jako předchozí díly připraveny jako kartotéka her. Každé hře v knize je věnován jeden list, který lze vytrhnout jako kartičku (listy jsou na tvrdém papíru) a vzít s sebou na akci,založit do kartotéky apod. Kartičky jsou barevně označeny podle typu her: červeně - sociálně psychologické hry (v VII. dílu sociální a ekologické hry), zeleně - pohybové hry a žlutě - kreativní hry, které jsou v VII. dílurovněž zaměřeny ekologicky. U každé hry jsou podrobně a přehledně uvedeny všechny údaje potřebné pro jejich realizaci (cíl, pomůcky, prostředí, čas na přípravu a hru, věk, náročnost psychická i fyzická, počet hráčů, podrobnýpopis hry, otázky k reflexi, poznámky pro vedoucí). To usnadňuje výběr hry a její realizaci a činí knížky velmi praktickými pomůckami pro učitele, vychovatele, vedoucí skupin dětí a mládeže. Důležitým kritériem výběru her bývávěk hráčů. Všechny uváděné hry jsou použitelné pro dospívající, většina je vhodná pro děti asi od deseti let. Některé hry můžeme použít pro děti až od patnácti let nebo naopak už od čtyř let. Pro předškolní děti je vhodná asičtvrtina uváděných her, pro děti mladšího školního věku asi polovina. Knížka Hry do kapsy VI se svým obsahem v podstatě neliší od předcházejících knížek edice. Hry do kapsy VII jsou nové jiným přístupem dvou nových autorů azaměřením na vnímání životního prostředí. Víceméně všechny uváděné ekohry jsou určeny pro starší děti (od 10-12 let). Pro menší děti zde můžeme najít několik tvořivých ekoher, ale jsou to hry vcelku známé (například frotáž kůrystromu). Nicméně je jistě možné se nechat inspirovat a některé hry si pro menší děti přetvořit.

HRY PRO ROZVOJ DĚTSKÉHO MOZKU

Mgr. Anežka Koutníková, 8/2004
Pam SchillerPraha, Portál 2004, 126 s.Výzkum fungování lidského mozku - nejúchvatnější jeden a půl kilogramové hmoty na světě, přináší mnoho zajímavých výsledků. Chceme-li podpořit vývoj dítěte, můžeme připravit dětem nejrůznější zábavné aktivity, které mají vliv nautváření struktury mozku a jeho schopností. Po narození se totiž již nevytvářejí nové nervové buňky, ale dramaticky roste množství spojení mezi nimi. Při učení se vytvářejí složité systémy mozkových drah - to je podstatafungování mozku po celý život. Děti mají pro učení biologické předpoklady. Mozek tříletého dítěte je dvaapůlkrát aktivnější než mozek dospělého člověka. Chceme-li probouzet v dětech to nejlepší, čeho jsou schopny, je škodatakového potenciálu nevyužít. Aktivity nabízené v knize však nejsou návodem, jak malé dítě co nejvíce naučit, ale pomáhají dětem rozvíjet předpoklady k budoucímu učení. Kniha je tematicky rozdělena do dvaceti kapitol, jako jeVoňavý svět (vůně a mozek), Rytmus mého života (duševní a tělesné cviky a mozek), Přeskoč, přelez, natáhni se (tělesné cvičení a mozek) nebo Začínáme Mozartem (hudba a mozek). Nejzajímavější částí knihy byly pro mne úvodykapitol s výsledky výzkumů a aplikací na podporu vývoje mozku. Dále jsou uvedeny jednoduché činnosti a hry (např. nápady na využití čichu ke zvýšení mozkové kapacity). Téměř v každé kapitole najdeme také nápady pro práci seskupinou dětí. Jsou popsány velmi stručně a jednoduše, např.:"Vystřihněte podložky z papíru a dejte je na stůl. Dělejte jeden den všechno obráceně. Zahrajte dětem pochod, při kterém mohou vymýšlet různé styly chůze."S tím kontrastuje uvádění celých textů známých písniček, jako je Halí, belí nebo Když jsem já sloužil. Mnoho činností vychází"ze života"a lze je lehce zařadit do běžného denního režimu. Najdete tu i legrační hříčky,obměny klasických her, využití pohádek atd. Na obálce knihy se uvádí, že hry jsou určeny pro děti od 1 do 5 let, ovšem v knize nalezneme více her použitelných až pro děti starší (např. hledání lichých a sudých čísel, činnostivyžadující znalost čtení a psaní, přetahování provázku atd.). V knize není nijak rozlišeno, pro jaký věk jsou jednotlivé hry určeny, nicméně knihu mohou dobře využít rodiče a učitelé nejen předškoláků, ale i nejmenšíchškoláčků. Nabídka je tak široká, že pro tvořivé rodiče a učitele je inspirací téměř nevyčerpatelnou.