Online archiv

Autor: Vladimíra Jurigová

Liberecká Mateřinka 2012

Vladimíra Jurigová, 4/2012
Liberecká Mateřinka oslavila v sobotu 10. března 2012 své 15. narozeniny a opět se ukázala v celé své kráse. Letos se v sále Základní umělecké školy ve Frýdlantské ulici v Liberci sešlo 14 mateřských škol z Libereckého kraje a počet dětí se přiblížil k dvěma stovkám. Kromě libereckých mateřinek Korálek, Beruška a Kamarád jsme se opět přivítali s mateřinkami z Českého Dubu, České Lípy, Hrádku nad Nisou a Hejnic. Děti si s chutí a radostí užívaly svá pódiová vystoupení, která jsou každým rokem originální a doladěná skvělými kulisami, jež děti za pomoci učitelek a rodičů samy vyrábějí. Jsme moc rády, že díky akci, kterou pořádáme, mohou mateřinky ukázat, jak vysokou úroveň má předškolní výchova v naší zemi a jak úžasné jsou děti, když se vedou k tvořivosti a podporuje se jejich zájem o tradice a kulturu. Protože naše škola nejen pořádá a organizuje celý průběh projektu, ale každý rok připravujeme i naše úvodní vystoupení, víme, že „vymyslet“ a připravit s dětmi vystoupení tak, aby z něj byla cítit pohoda, radost, humor a aby diváci viděli, jak si to děti na jevišti vesele užívají, je pro učitelky náročné a vyžaduje to kromě profesního přístupu hlavně lásku a zájem. Díky Mateřince je jasné, že zájem s dětmi pracovat s láskou a nadšením trvá a to je moc dobře. O to víc jsem ráda, že Liberec patří mezi města v republice, která v tomto projektu pokračují, protože díky podpoře nejen našeho města, ale i Libereckého kraje a ostatních partnerů se Mateřince v Liberci daří velmi dobře. Milé kolegyně učitelky, velmi si vážíme toho, že se k nám do Liberce vracíte společně se svými mateřinkovými dětmi, které vychováváte k tvořivosti a ke správnému vnímání světa. Díky za to, že nám pomáháte prezentovat, jak důležitá a skvělá je naše práce a že ji děláme stále ještě z lásky a ze srdíčka a pro ty, kteří to nejvíce potřebují – pro děti. Těšíme se na viděnou za rok!

Liberec ká Mateřinka 2011

Vladimíra Jurigová, 4/2011
V sobotu 12. února 2011 se opět otevřel sál liberecké Základní umělecké školy ve Frýdlantské ulici v Liberci pro všechny děti, učitelky, rodiče a milé hosty a mateřinkový zvoneček otevřel 14. ročník Liberecké Mateřinky. Slavnostní zahájení se znovu neobešlo bez roztomilé mateřinkové písničky, kterou zazpívaly letošní malé Mateřinky Janička a Eliška z Korálku, tedy z mateřské školy, kde se před 14 lety Liberecká Mateřinka narodila. Vždycky po roce, v únoru, se společně se svými korálkovými maminkami těšíme, kolik dětí se opět sejde, aby se společně podílely na veselém a krásném programu. A že jich přišlo opravdu hodně, s tím jsme vlastně počítaly. Jako hlavní pořadatelky setkání na mateřinkové přehlídce si za ta léta nedokážeme představit, že by se v Liberci sešlo méně než 200 dětiček se svými učitelkami a krásným programem. Letos jich bylo rovných 254 a divákům předvedly 16 nápaditých a výpravných vystoupení. My, „korálkové maminky“, se o naši Libereckou Mateřinku dobře staráme a máme kolem sebe stále dobré lidi, kteří jí podporují a fandí jí, aby mohla rozdávat radost všem, kdo přijdou mezi tvořivé předškoláky načerpat pohodu a dobrý pocit, že je na světě stále ještě dobře. Libereckou Mateřinku 2011 zahájilo tradičně vystoupení dětí z Mateřské školy Korálek, tentokrát to byly Malé gymnastky. Diváky zavedly rytmickou taneční hudbou a cvičením se stuhami do Afriky. A pak už to jelo jako na drátkách, nabitým sálem se ozýval smích a potlesk a hrdí rodiče s dojetím sledovali, co jejich děti dokážou. Největší účast měly mateřinky z České Lípy, které do Liberce na Mateřinku jezdí řadu let a opět předvedly nádherná a výpravná vystoupení. Mateřská škola Arbesova se svými dvěma vystoupeními nazvanými Žirafátko a Pekaři a pekařky pobavila celý sál a Fistulky ze školičky Jana Roháče z Dubé svými flétničkami navodily nádhernou a pohodovou atmosféru a sklidily upřímný obdiv. Školička z Dolní Libchavy zase vsadila na přírodu s pohybovým vystoupením Tanec houbiček. Na letošní liberecké Mateřince jsme ale přivítaly i úplně nové školičky. Z Českého Dubu děti přijely s Čertem a Káčou a s nádhernými kostýmy byly naprosto úžasné. Nechybělo ani pěvecké vystoupení, o které se postaraly děti z Mateřské školy Rolnička z Liberce, také na své premiéře. A na závěr ještě poděkování. Patří studentkám 2. ročníku Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické z Jeronýmovy ulice v Liberci. Studentky Markéta a Míša jako moderátorky diváky celým dopolednem provázely a zvládly to na jedničku. Poděkování patří i vám, milé kolegyně učitelky. Velmi si vážíme toho, že se k nám do Liberce vracíte společně se svými mateřinkovými dětmi, které vychováváte k tvořivosti a ke správnému vnímání světa. Díky za to, že nám pomáháte prezentovat, jak důležitá a skvělá je naše práce a že ji děláme stále ještě z lásky a ze srdíčka a pro ty, kdo to nejvíce potřebují – pro děti. Těšíme se na viděnou za rok!

Liberecká Mateřinka 2007

Vladimíra Jurigová, 4/2007
Uteklo to jako voda a v sobotu 24. února se v libereckém Naivním divadle opět rozezněla mateřinková hymna. Liberecká Mateřinka slavila svoje 10. narozeniny, a proto jsme se rozhodli, že se ohlédneme. Kam? Až na samý začátek, kdy se v Liberci setkání tvořivých dětí uskutečnilo poprvé, a trochu si společně s diváky v sále zavzpomínáme. Uvědomili jsme si, kolik dětí se vlastně za ta léta vystřídalo ve svých vystoupeních a že učitelky, které s dětmi pracují, jsou pořád stejné, milé a veselé. A ani nám nedochází, jak ten čas letí. A proto jsme se rozhodly, že si trochu zavzpomínáme… Sáhly jsme do archivu a pustily si videozáznam z první Mateřinky z roku 1998. Hodně jsme se nasmály a při tom nás napadlo, že bychom Liberecké Mateřince daly k desátým narozeninám malý dárek. Od myšlenky u nás v Korálku nebývá ke skutku daleko, a tak se stalo, že zahájení Liberecké Mateřinky 2007 bylo velkolepé a hodně veselé. Podařilo se nám zajistit videoprojekci - ukázku z korálkového vystoupení našich tehdejších Korálkových flétniček - a vzápětí na jeviště pozvat absolventky MŠ Korálek z roku 1998. Slečny souhlasily s naším nápadem, a dokonce znovu zahrály ukázku z jejich tehdejšího vystoupení. A aby to nemělo chybu, pozvaly jsme na jeviště i mladého muže Kryštofa, který si před deseti lety, jako čtyřletý, spolu se svojí tehdejší učitelkou na jevišti vyzkoušel roli moderátora. A pak přišly na řadu děti, které předvedly, co všechno dokážou, když je vedou skvělé učitelky. Divadlo praskalo ve švech, diváci se smáli, tleskali, sem tam ukápla i slzička. Veselé mateřinkové odpoledne uběhlo jako voda, dětičky se rozjely domů a my jsme zůstaly v divadle s pocitem dobře odvedené práce. A napadlo nás, že po deseti letech by to asi chtělo nějakou zásadní změnu. Tak se nechte za rok překvapit!

Liberecká Mateřinka

Vladimíra Jurigová, 4/2005
Byl krásný jarní den v roce 1996 a v Nymburku se sešlo plno dětí. Narodila se tu totiž Mateřinka a děti ze všech koutů Čech jí přijely zatančit, zacvičit a zazpívat, ukázat jí, co všechno se ve svých školičkách naučily. Kdyžbyly nymburské Mateřince dva roky, přijelo za ní tolik dětí, že se do sportovní haly málem nevešly! A tak se stalo, že se začaly Mateřince rodit po celých Čechách malé sestřičky.Hned mezi prvními se narodila malá Mateřinka v Liberci. Bylo to v roce 1998. Narodila se v mateřské škole Korálek. Od té doby se do Liberce sjíždějí stovky dětí. A protože letos bylo Liberecké Mateřince osm let, napadlojí, že spočítá, kolik kamarádů ji za tu dlouhou dobu navštívilo. Představte si, že to bylo rovných 1648 dětí! Kromě dětí z Libereckého kraje Mateřinku také dvakrát navštívily i děti z polské Bogattyni a německé Žitavy.Naše Mateřinka oslavila své osmé narozeniny 26. února v libereckém Naivním divadle. Nejkrásnějším dárkem pro ni byly spokojené a veselé děti a pro její maminky vzkaz od diváků:"Úžasné, přejeme zdar a sílu do dalšípráce!"A proto se těšíme opět na shledanou za rok!