Online archiv

Autor: Jitka Horováfoto Jitka Horová

Akvárium pro malované rybičky

Jitka Horováfoto Jitka Horová, 7/2006
Školní rok je v plenkách a prázdniny jen průsvitnou, voňavou, osvěžující vzpomínkou. Snění nad hromádkami mušlí, kamínků a ulit si můžeme zpestřit vyhledáváním rostlin připomínajících mořskou, rybniční nebo akvarijní flóru.

Do čeho zabalím dárek?

Jitka Horováfoto Jitka Horová, 5/2006
Druhou květnovou neděli mají maminky svátek. Do čeho jim zabalíme dáreček? Originální dárková taštička maminku jistě potěší. A nikdo nepozná, že jsme taštičku vyrobili papíru, který byl už použitý a čekal na cestu do kontejneru.K výrobě taštičky potřebujeme papír rozměru A4. Může to být list z vyřazeného obrázkového kalendáře, reklamní leták, list z časopisu nebo vyřazených not. Dále se neobejdeme bez krabičky od porcovaného čaje, lepidla,dírkovačky a šňůrky.Připravený papír navineme na krabičku od čaje. Papír slepíme v místě, kde se jeho konce překrývají. Na jedné straně krabičky složíme a slepíme papír tak, jako kdybychom chtěli úhledně zabalit krabičku s dárečkem na Vánoce.Na druhé straně krabičky papír skládat nebudeme, je to budoucí otvor taštičky. Tudy krabičku vytáhneme ven a taštičku opatříme bočními sklady, dírkami pro navlečení oušek, případně vhodnou ozdobou odpovídající svátečnípříležitosti. Po navlečení oušek vložíme do taštičky malý dárek.Bílé a jednobarevné taštičky zdobíme kresbou, malbou nebo pestrobarevnými výstřižky. Taštičky z hnědého balícího papíru ozdobíme přírodninami. Taštička může být vyrobena také z linkovaného papíru a popsaná přáním k svátkupísmem ozdobeným květinovými motivy.

Modrobílá vejce -"inkoustový modrotisk"

Jitka Horováfoto Jitka Horová, 4/2006
Většina technik zdobení vajec je pro děti příliš náročná. Tvar vajíčka a jeho křehkost jsou v porovnání s plošnými technikami často nepřekonatelným problémem. Práce technikou vyškrabování obarveného vajíčka nebo vosková technikatedy nepřicházejí v úvahu. Proto doporučuji jednodušší techniku zdobení s podobným výsledným efektem.Vajíčka vyfoukneme a skořápky usušíme na topení. Před sušením je potřeba skořápky důkladně odmastit hadříkem namočeným v saponátovém roztoku nebo v ironu. Usušené skořápky natřeme inkoustem. Aby nátěr proběhl bezzbytečného potřísnění oděvu, nábytku a podlahy, nahradíme štětec vatou namotanou na špejli nebo klacíku. Vata nasaje hojné množství inkoustu. Často vystačí jedno namočení na nátěr celého vejce. Vajíčko se zaschlým inkoustovýmnátěrem mohou děti zdobit použitím zmizíku. Zmizíkem kreslíme do modrého podkladu bílé čáry, ornamenty, jarní motivy nebo obrazce dle vlastní fantazie.