Online archiv

Autor: Martin Zikmund

Medituj pro zdraví

Martin Zikmund, 3/2019
Zatímco východní medicína, zejména ájurvéda, pracuje s nějakou formou meditace tisíce let, v západní medicíně je práce s lidským vědomím za účelem ovlivnění zdravotního stavu relativní novinkou. Ovšem užitečnou…

Jak je důležité mít čas na sebe

Martin Zikmund, 1/2019
„Vůbec nemám čas na sebe!“ Kdo by tohle postesknutí někdy v životě nezaslechl, ba dokonce nebyl jeho autorem? Čas na sebe je extrémně důležitý a hned si řekneme proč. Za jeho vytvoření si však zodpovídá každý sám. Jak si čas na sebe udělat?

Psychosomatika ve zkratce aneb Jak jsou propojeny tělo a duše III

Martin Zikmund, 12/2018
V minulých dvou dílech jsme se podívali na základní psychosomatické mechanismy řízené hypotalamem – HPA osu a autonomní nervovou soustavu (ANS) – i na to, co s naším tělem v té které fázi provádí stres. Dnes se zaměříme na to, jak si od psychosomatického vlivu stresu pomoci a jak se vyvarovat fáze vyčerpání.

Psychosomatika ve zkratce aneb Jak jsou propojeny tělo a duše II

Martin Zikmund, 11/2018
To, že naše psychika bytostně ovlivňuje naši fyziologii, ví každé malé dítě, nebo to má aspoň prožité. Pozorujeme to dnes a denně již desítky tisíc let.

Psychosomatika ve zkratce: Jak jsou propojeny tělo a duše

Martin Zikmund, 10/2018
Psychosomatika je dnes velmi populárním oborem, čehož bohužel zneužívají i někteří ezoterici či absolventi medicíny neatestovaní v tomto oboru. V prostředí české medicíny je to totiž obor velmi mladý. Společnost psychosomatické medicíny ČLS JEP vznikla teprve v lednu 2014. O co vlastně ale v psychosomatice jde? Proč je tak důležitá? A vážně je to až taková novinka?

Štěstí na dosah

Martin Zikmund, 5/2018
Může být objektem vědeckého zájmu věc tak nejasná a prchavá, jako je pocit štěstí? Studenti psychologie si na tuto otázku odpověděli kladně a v dubnu s koordinátorkou Lucií Froncovou uspořádali pod hlavičkou ČASP na pražské právnické fakultě Konferenci Štěstí. Malou ochutnávku z množství zajímavých příspěvků vám nyní předkládáme. A jistě to není naposledy, co se tomuto krásnému tématu budeme věnovat.