Online archiv

Autor: Alena Wehle

S CITEM NA DOVOLENOU

Alena Wehle, 7-8/2019
Většina z nás si sice pod pojmem dovolená vybaví průzračné moře, historické památky nebo horské louky, ale každý potřebuje jiné zázemí a jiný program. A najdou se i tací, co hledají především ticho.

Nezkoušejte lhát vysoce citlivým

Alena Wehle, 6/2019
„Simulanta poznám už ve dveřích,“ svěřuje se doktor, který patří mezi vysoce citlivé, a dodává, že často ví o lidech víc, než při práci potřebuje. „Když někdo lže, cítím zápach,“ vykládá na semináři učitel a zvedne se vlna smíchu.

S depresí za zády

Alena Wehle, 5/2019
Okolo mě lítaly výčitky, urážky a v lepším případě facky. Cítila jsem se unavená a přemýšlela jsem, jak odejít nebo zmizet.

Pozor na přizpůsobivost

Alena Wehle, 4/2019
Jednou ze schopností vysoce citlivých lidí je přizpůsobivost. Dokážou najít společné téma v partě lidí s odlišnými zájmy, názory i pohledem na život.

Prokletí i dar

Alena Wehle, 3/2019
Jakmile se dar vysoké citlivosti vymkne z ruky, stává se prokletím. Do hlavy se nám neustále sype spousta informací a my nevíme, co s nimi nebo aspoň jak je uspořádat, aby byly k užitku.

Kdo je ten pravý

Alena Wehle, 2/2019
Jak by měl vypadat protějšek citlivých lidí? Je lepší najít si stejného blázna, co slyší mluvit stromy? Nebo raději někoho drsnějšího, aby se síly vyrovnaly? A vůbec, jak poznáme, že je to „ten pravý“? Toho pravého najdeme, až když jej přestaneme hledat. My si jej musíme totiž vytvořit.

Úzkost jako partner na celý život

Alena Wehle, 1/2019
Je dost pravděpodobné, že i kdybyste se stavěli na hlavu, tak vám stejně čas od času úzkost zaklepe na rameno. Je to náš partner na celý život, kterého můžeme přijmout jako součást naší osobnosti.

Citlivka: Když se citlivky rozejdou

Alena Wehle, 12/2018
Vysoce citliví lidé se dokážou velmi rychle zamilovat.

Citlivka: Tisíc nevyžádaných rad pro rodiče vysoce citlivých dětí

Alena Wehle, 11/2018
„Přece se musí naučit žít, za nás byly jesle a taky jsme to přežili.“ – „Tak ho nech vybrečet, vždyť si musí trénovat hrudník.“ – „A co budeš dělat, až půjde do školy? Budeš mu furt stát za zadkem?“

Citlivka: Máme silné stránky?

Alena Wehle, 10/2018
Určitě jste to zažili. Ať už na pohovoru, u přijímaček nebo někde, kde jste se měli představit a něco o sobě říct. Dostali jste otázku, jaké jsou vaše silné stránky.

Citlivka: O co tady vlastně jde

Alena Wehle, 9/2018
Zjistila jsem to v práci, ve sportu i ve vztazích. Přecitlivělost je často vnímaná jako podřadná vlastnost a v mnoha případech se jedná o téměř hanlivé označení. Jenže je to vlastnost, která se týká patnácti až dvaceti procent populace, takže prakticky každý nějakou tu „citlivku“ ve svém okolí musí znát. A navíc už to nejsou přecitlivělí, ale „vysoce citliví lidé“. Anglicky „highly sensitive person“ neboli HSP.