Online archiv

Vydání: PD 03/2022

Bludný kruh srovnávání na sociálních sítích

Pavla Le Roch, PD 03/2022
„Jsem hnusná, blbá, nemožná,“ rozčiluje se třináctiletá Julie. Matka nechápe. Opatrným dotazováním zjistí, že na Julčin post na Instagramu zareagovala jen „jedna holka ze školy“, kterou navíc Julča zrovna nemusí, komentářem: „Jsi skvělá!“

Hluboká práce

Adam Táborský, PD 03/2022
Žijeme v éře bezprecedentního množství informací. Stali jsme se závislými na digitálních zařízeních nejen kvůli práci, ale také kvůli sociální validaci. Proč se bojíme, že nám něco unikne?

Všímavost a emoce

Jan Benda, PD 03/2022
Nejnovější výzkumy poukazují na to, že všímavost významně ovlivňuje naši duševní i tělesnou pohodu. Jak ji optimálně využít v zátěžových situacích? Jednou z cest je vědomé přijetí bolestivých pocitů a pochopení jejich skrytých poselství.

Vděčnost jako způsob odolnosti

Adam Táborský, PD 03/2022

Cesta z covidové frustrace

Pavla Koucká, PD 03/2022
Opatření v souvislosti s pandemií covid-19 děti připravila o školu i o většinu volnočasových aktivit. Dříve byly přetížené, teď nemají najednou vůbec nic. Jaké množství frustrace je pro děti z hlediska společenských trendů posledních let a měsíců ještě únosné?

Zahanbení tukem

Adam Táborský, PD 03/2022
Jak přesně přeložit „fat shaming“? Zkusme se zamyslet nad překladem „tlustá ostuda“, „zahanbení tukem“, „zostuzení sádla“? Také vás to tahá za uši? „Fat shaming“, hanění lidí s nadváhou, záměrně popírá jedinečnost a lidskou hodnotu.

Moje tělo je jen moje věc

Viola Somogyi, PD 03/2022
Ridina Ahmedová, autorka, hudebnice, zakladatelka Hlasohledu – centra pro práci s lidským hlasem a projektu Zpěvomat, který má vnášet do veřejných prostor ve městech živý zpěv, se v poslední době věnuje tématům spojeným s tzv. body shamingem – haněním těla pro jeho vzhled. V šestidílném podcastu Sádlo, který lze vyslechnout na Radiu Wave, se Ridina zabývá body shamingem v dětství, v rodině, v milostných vztazích, v mateřství, v zaměstnání i jinde.