Online archiv

Vydání: PD 05/2021

Dirk de Wachter: Umění být nešťastný

Tomáš Hupka, PD 05/2021

Tělo si vše pamatuje

PD 05/2021
Každý z nás někdy prošel větším či menším traumatem, ale obvykle se po čase vrátíme k běžnému životu. Když ale trauma přeroste do posttraumatické stresové poruchy, stává se, že se nečekaně zachováme iracionálně.

Toxická pozitivita: co může být na pozitivním myšlení špatného?

PD 05/2021

Když terapeut medituje

Jan Benda, PD 05/2021
Práce s všímavostí a soucitem do psychoterapie proniká už delší dobu. Unikátním způsobem je pak do své praxe uvádějí slovinští terapeuti manželé Žvelcovi. Nemedituje klient, ale terapeut. A skrze své vhledy pak může k všímavosti přivádět i toho, kdo k němu přichází pro pomoc a podporu.

Jak přeložit vůní...archetyp

Irena Kozelská, PD 05/2021
Každá mince má dvě strany. Velkorysost je i sebepotlačováním, lakota spořivostí. V životě často bloudíme proto, protože své vlastnosti vnímáme jen z jedné strany.

Funguje terapie on-line?

Evi Sasínek, PD 05/2021
Chádí El-Moussawi, CEO a spoluzakladatel Terap.io, první české on-line platformy pro psychoterapii, se 15 let živil jako investiční bankéř, ale dnes říká, že nejlepší investicí v jeho životě bylo rozhodnutí jít na terapii. Proto chce, aby tu možnost měl každý.

Hana Junová: Respektovat pacientovy hodnoty a nevodit ho za ručičku

PD 05/2021
Ukázka z knihy Příběh československé psychologie je věnovaná významné psychoterapeutce PhDr. Haně Junové, která zemřela 3. dubna 2021.

Pandemie nespavosti

PD 05/2021
COVID-19 PŘINESL DO ŽIVOTA MNOHA LIDÍ ZVÝŠENOU NEJISTOTU A S NÍ I NARUŠENÝ NOČNÍ SPÁNEK. UŽ PŘED PANDEMIÍ MĚLA PROBLÉMY S USÍNÁNÍM NEBO PROBOUZENÍM TÉMĚŘ POLOVINA SVĚTOVÉ POPULACE. COVID POČET NESPAVCŮ JEŠTĚ ZVÝŠIL. DOKONCE DO TÉ MÍRY, ŽE ODBORNÍCI POJMENOVALI NOVÝ FENOMÉN – COVID-SOMNIA NEBOLI COVIDOVÁ NESPAVOST. CO S NÍ?

Dobrý psychopat v nás?

Ondřej Fafejta, PD 05/2021
Psychopaty si většinou ošklivíme jako predátory, na něž je radno dávat si pozor. Co když ale využijeme jejich zbraní, abychom žili bohatší, odvážnější a spokojenější život? Kniha Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu popisuje, jak na to.