Online archiv

Vydání: 4/2017

JAK JSEM HLEDALA ŠKOLU PRO SVÉ DÍTĚ

Pavla Koucká, 4/2017
Co je pro vás ve výběru školy důležité? Metody výuky? Vybavení? Vzdálenost? Povím vám náš příběh.

VÝROK MĚSÍCE

4/2017
„KDO SNÁŠÍ TA ČERVENÁ VAJÍČKA?“ PTÁ ZVĚDAVÉ SE DĚCKO. „MÉ DÍTĚ, ZAJISTÉ ŇÁKÝ ČECH: TEN SNÁŠÍ VŠECKO!“

ODCHÁZEJÍ Z PEDAGOGICKÉ FAKULTY PEDAGOGOVÉ?

4/2017
Připravila vás pedagogická fakulta dostatečně na výkon povolání učitele?

ZLATÝ ÁMOS 2017

red, 4/2017

HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ!

Ivana Dubovská, 4/2017
„Malí, ale šikovní!“ - slušelo by se říci o pětici páťáků ze Základní školy J. A. Komenského v Komni u Bojkovic. Zuzana Korpasová, Tereza Zápecová, Hanka Jančová, Jakub Hověžák a Matyas Marek vybojovali v soutěži zdravého životního stylu Hravě žij zdravě! celorepublikové prvenství. Za sebou nechali 4559 žáků z 252 škol v České republice. Odměna ve formě batůžků a gymnastických míčů však pro ně byla jen třešničkou na dortu. Dobrovolná školní aktivita jim přinesla předně teoretické i praktické poznatky z oblasti výživy, pohybové aktivity, pitného režimu i duševní hygieny. Vědí třeba, jak zlepšit svůj jídelníček nebo jak aktivně vyplnit volný čas. Do motivačního programu, který si klade za cíl preventivně působit na děti skrze moderní technologie primárně proti vzniku nadváhy a obezity, přihlásila letošní páťáky jejich třídní učitelka Jana Fialová. Celý vzdělávací proces probíhal on-line v pěti lekcích a v praktické aplikaci Deníček, díky které žáci prošli tréninkem vyváženosti mezi příjmem a výdejem energie. Letos se program zaměřil na to, jak v jídelníčku nakládat se solí a cukrem, na nakupování potravin, jejich skladování a na boj proti plýtvání. Informace žáci získávali postupně formou her, tajenek a kvízů. Následně v Deníčku plnili úkoly a získávali soutěžní body. A nejvíce jich nasbírali právě páťáci z Komně. „Určitě by se měli přihlásit i páťáci příští rok, bylo to moc prima,“ doporučují mladším kamarádům přihlásit se už do jedenáctého ročníku kurzu vítězové letošního desátého.

DO VÍDNĚ NA VÝSTAVU

red, 4/2017

JEDNIČKY ZA TRVALOU, BRUFEN A PRAČKU

Jan Nejedlý, 4/2017
Scenáristu Petra Jarchovského netřeba příliš představovat. Filmy jako Šakalí léta, Pelíšky, Želary nebo Občanský průkaz hovoří za sebe. Nedávno autor rozvířil společenskou diskusi dramatem Učitelka. Snímek o kantorce základní školy, zneužívající své postavení, zavádí diváky do časů normalizace. Třídní učitelka, kovaná komunistka, využívá rodiče žáků k různým privátním službám, za což se odvděčuje dobrým prospěchem dětí. Žáky, jejichž rodiče odmítnou její hru, naopak vystaví psychickému teroru, což vede až ke kolapsu jedné z dívek. Následná rodičovská schůzka se mění v soudní tribunál, v němž má hlavní slovo naše ochota nechat se korumpovat.

ZAMOTANÁ HLAVA

4/2017
ANEB POMOZME ASISTENTŮM PEDAGOGA V JEJICH PRÁCI

PODPOŘTE RODINU A ŠKOLU!

red, 4/2017

ROK ZA VELKOU LOUŽÍ

4/2017
JAKÉ JSOU ZKUŠENOSTI STUDENTKY VERONIKY? Podzim 2015 bylo to období, kdy se mě všichni ptali, co bych chtěla k Vánocům. Jediné, co jsem si přála, bylo rok studovat v cizí zemi. Já jsem pobyt realizovala pomocí agentury STUDYLINE a mohu ji určitě doporučit.

PRÁVNÍ PORADNA

4/2017
MŮŽE SI VZÍT UČITEL DOVOLENOU?

VE STÍNU ŠKRPÁLOVNÍKU

4/2017