Online archiv

Vydání: 1/2011

ANDĚL HLADU - VĚRNÝ SPOLEČNÍK

Marie Těthalová, 1/2011

TŘI TIPY DO DĚJEPISU

1/2011
1. Zábavná výstava Staré pověsti české

UČITELKOU JEDNOTŘÍDKY V PERUÁNSKÝCH HORÁCH

Barbara Hansen Čechová, 1/2011
Olga Vilímková, doktorka z Vysoké škole ekonomické, od devadesátých let jezdí pravidelně mezi peruánské indiány. Dokonce s nimi jednou strávila rok jako učitelka dětí na základní škole. V prosinci vyšlo nové vydání její knihy Učitelkou v Peru.

HIT LETOŠNÍHO ROKU: ŠKOLNÍ PROJEKT NA TÉMA MÁCHA

Irena Poláková, 1/2011
V České republice se slaví 200. výročí narození Karla Hynka Máchy, což jistě inspiruje k otázce: „Je Mácha stále žijícím klasikem?“ Čím může zaujmout tzv. školní mládež ( kromě pikantností z vlastního života)? Tuto otázku jsme si kladli ve sborovně poslední srpnový týden, kdy jsme půlroční projekt plánovali. Zjistili jsme, že i na jiných školách se pro Máchu letos rozhodli.

JAK SE VAŘÍ NA ŽIDOVSKÝCH ŠKOLÁCH

Růžena Milatová, 1/2011
Na návštěvu Lauderových škol při Židovské obci v Praze jsem se moc těšila. Zajímalo mě, jaký bude jídelníček pro děti, které jedí košer jídla a jsou zvyklé na trochu jiné recepty.

DĚTI JSOU VE ŠKOLNÍCH RESTAURACÍCH EURESTU HOSTÉ

Barbara Hansen Čechová, 1/2011
V Rodině a škole jsme se od září začali více zajímat o školní stravování. Logicky jsme tak narazili i na ty, kteří se jím zabývají profesionálně. Na otázky nám odpovídal Ing. Jan Jiran, výkonný ředitel firmy Eurest, která provozuje školní stravování ve více než sto školách.

PISA 2009: HLEDÁ SE GENIÁLNÍ A PROSTÉ ŘEŠENÍ

Bohumil Kartous, 1/2011
Výsledky mezinárodního testování čtenářské gramotnosti, matematiky a přírodních věd PISA 2009 strhly mediální diskusi nad tím, jak je možné, že se čeští patnáctiletí žáci v porovnání se zahraničím opět zhoršili a že se navíc zhoršují nejrychleji mezi zeměmi OECD. Jenže mediální diskuse, to je žánr sám pro sebe - hodně se paušalizuje, navrhují se okamžitá řešení, málo se uvažuje a navržená řešení postrádají jakoukoliv, byť jen elementární analýzu příčin selhání.

ANDĚL HLADU - VĚRNÝ SPOLEČNÍK

Marie Těthalová, 1/2011

ŠKOLA ZA KOMUNISMU A NYNÍ

Sylvia Jančiová, 1/2011
Nedávno vydal Člověk v tísni příručku o školství za komunismu Mýty o socialistických časech, která se snaží zbořit mýtus o vždy ukázněných dětech a kvalitních učitelích, na druhou stranu podává dobu před rokem 89 poněkud černobíle. Podle reakcí na tuto knihu je jasné, že někteří učitelé na socialistické školství naopak rádi vzpomínají. Jaký je podle ředitelů hlavní rozdíl mezi školstvím za komunismu a nyní? Byli jsme tehdy v něčem lepší?

OTÁZKA PRO

1/2011
Lucii Jarkovskou, Ph. D. z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

SLABÉ VÝSLEDKY V TESTOVÁNÍ PISA

1/2011
AKTUÁLNĚ

KOLEGA ALKOHOLIK

1/2011
Dobrý den, mám dotaz. Jsem v kabinetu s kolegou, který je evidentně alkoholik. Snaží se to přede mnou i ostatními skrývat, ale je to jasné. Má různě schované flašky, jednu jsem našla ve své poličce, kam příliš nechodím. Pije každý den. Chtěla bych s ním o tom promluvit, dříve než to řeknu případně vedení. Můžete mi poradit, jak s ním o tom mluvit? Nebo vůbec, co mám dělat? Je mi to hodně nepříjemné, smrdí to a také je to potenciálně nebezpečné. Děkuji, Jitka Ch., České Budějovice Dobrý den Jitko, chápu, že jste se ocitla v nepříjemné situaci a opravdu oceňuji, že neděláte, že se nic neděje, ale přemýšlíte o tom, co s tím. Zdá se, že závislost vašeho kolegy je do očí bijící a říkám si, že jste si toho nevšimla určitě jen vy. Studenti už asi dávno přesně vědí, která bije, a to není dobré. Seberte odvahu, za kolegou zajděte a řekněte mu na rovinu, že jste našla lahev, kterou si u vás schovával a že vám je jasné, že je závislý. Můžete mu nabídnout pomoc v podobě vyhledání odborníka na danou problematiku. Jasně mu ale také sdělte, že pokud problém nezačne řešit, obrátíte se na vedení. Pokud se bude kolega vymlouvat, prosit vás o čas a pochopení, zkuste být neúprosná. Závislost je potřeba léčit, do školství rozhodně nepatří.