Online archiv

Vydání: 4/2011

Úroveň Výuky francouzštiny nám závidějí

Barbara Hansen Čechová, 4/2011
V září se do Prahy sjede téměř tisíc učitelů francouzštiny z celého světa. Zdejší Asociace francouzštinářů hostí obří akci, na které již přes rok pracuje kongresový výbor. S prezidentkou asociace Lenkou Dleskovou jsem si povídala o kvalitě výuky francouzštiny na českých školách.

Co přibalit do batohu? No přece knížky!

Marie Těthalová, 4/2011

„Vir dobra “ u nás stále řádí

Romana Minaříková, 4/2011
Po přečtení článku v Rodině a škole číslo 3 „Děti můžeme snadno nakazit virem dobra“, nám u nás ve škole nedalo, abychom nezareagovali. Naše škola je totiž jednou z těch, kde Matej Mináč také natáčel. Začalo to nevinně programem „Loterie života“ a dnes máme za sebou několik dalších projektů, které na tento program navazovaly. Troufám si říci, že vir dobra se v naší škole zdařile šíří.

Tříletá mateřská dovolená - qui bono?

Eva Vayleux, 4/2011
Rubrika Názor je od toho, aby se mohlo psát o věcech, které jdou proti proudu. Já jednu takovou mám: myslím si, že tři roky mateřské jsou pro ženu i dítě příliš. Opírám se o zkušenost svou i názory odborných autorů, kteří se v Česku málo publikují. Můžete se mnou nesouhlasit, budu ráda, když mi napíšete svůj pohled.

Jídelna ve Škole Hrou zatím nejlepší

Růžena Milatová, 4/2011
Je pátek 18. března a já se vzbudila do ošklivého počasí. Za okny padá sníh, na teploměru jsou dva stupně. Mám volno, nejradši bych byla doma v teple, ale mám domluvenou návštěvu v soukromé základní škole Škola Hrou Nad Kajetánkou, v Praze Břevnově. Kdybych věděla, co mě v této škole čeká za skvělá překvapení, určitě bych z domova neodcházela tak nerada.

Co vlastně chceme říci dětem o sexu a rodině ?

Jeroným Klimeš, 4/2011
Návrh skupiny okolo dr. Uzla prosadit svůj druh sexuální výchovy na školy se setkal se silnou emocionální reakcí. Když jej psali, muselo být jasné, že narazí na silný odpor věřících. Zdá se, že s tím počítali a předem již rezignovali na hledání kompromisu. Škoda, že se tehdy ministerstvo školství nepokusilo hledat širší společenský konsenzus. Já jsem nicméně této debatě vděčný za to, že mě donutila formulovat si myšlenky, které jsem opomíjel.

Rušit podřízené organizace MŠMT? Proč ne

Sylvia Jančiová, 4/2011
Ministr Dobeš navrhuje redukci a slučování podřízených organizací MŠMT. V některých odvážných plánech by ze sedmnácti organizací měly zbýt tři. Každopádně by mělo dojít k výraznému snížení stavu zaměstnanců. Chyběly by školám podřízené organizace MŠMT, kdyby se zredukovaly?

Jak předejít vyhoření? Hýčkejte si osobní život

Jana Vodáková, 4/2011
Stres k práci pedagoga tak nějak patří. Málokterý učitel se mu dokáže úplně vyhnout. Dlouhodobé nezvládání stresu však může vést k nemocem či syndromu vyhoření. Každý by se proto měl o sebe v tomto ohledu starat. Psychohygiena je možná jednou z nejdůležitějších dovedností učitele.

Jak přežijeme slučování škol

Jana Vodáková, 4/2011
Demografické křivky jsou neúprosné. Kapacity stávajících škol zůstávají nevyužity a plány ministerstva na tzv. optimalizaci sítě škol jsou slyšet čím dál hlasitěji. Rodiče i učitelé se obávají, zda přijdou o svou školu, o místa. Zachrání české školství velké spádové školy?

Práce s cíli v individualizované výuce

Barbara Hansen Čechová, 4/2011
Základem úspěchu ve výuce je seznámení žáků s jejími cíli. Ukážeme si, jak s cíli pracovat při individualizaci ve výuce. To znamená ve výuce, kdy se snažíme vyjít vstříc každému žákovi s jeho schopnostmi, zájmy a potřebami. Jak udělat, aby každý z žáků mohl pracovat v hodině na něčem jiném?

Naučme se stanovovat cíle výuky

Andrea Feldmannová, 4/2011
Jak sestavit hodinu, aby byla pro děti motivující a na jejím konci došlo k naplnění cílů? Nejprve si musíme uvědomit, co od dítěte očekáváme a jak jej budeme motivovat. K tomu nám může pomoci Andersonova taxonomie cílů vycházející ze starší Bloomovy. Pokusím se ukázat její uplatnění na hodině vlastivědy, kterou jsme s kolegyní připravily.

Pád platů nepedagogických pracovníků. Je legální?

4/2011
Na otázky odpovídá Mgr. Zdeněk Liška, právník Otázky do právní poradny posílejte na cechova@ portal.cz