Online archiv

Vydání: 10/2007

Portál

10/2007
K. Fichnová, E. Szobiová Rozvoj tvořivosti a klíčových kompetencí dětí

POHÁDKOVÁ ANGLIČTINA

Kateřina Hamplová, 10/2007

NEDOKONČENÉ POHÁDKY

Mgr. Marie Těthalová, 10/2007

Jak Hurvínek s Máničkou čekali na Ježíška

10/2007

Vánoční příběhy

10/2007

Nejkrásnější koledy

10/2007

ANGLICKÉ PÍSNIČKY PRO DĚTI

Kateřina Hamplová, 10/2007

Kocour Mikeš představuje Josefa Ladu

10/2007

Odpovídáme na vaše dotazy

PhDr. Marta Jurková, 10/2007
Hodnocení v MŠ

Perníčkové pečení

Miroslava Vrzalíková, 10/2007
K tradicím naší mateřské školy patří pečení perníčků. Ani minulý rok jsme na ně nezapomněli. Paní kuchařky připravily těsto, děti si přinesly vykrajovátka a mohlo se začít. Nálada byla opravdu předvánoční - ve třídě svítil stromeček, děti uždibovaly kousky těsta, popíjely bylinkový čaj a pojídaly sušené ovoce - švestky, jablíčka i hrušky. Pečení perníčků provonělo celou školku. Další den do školky přišly maminky, na které čekalo zdobení perníčků. Přišly nejen maminky, ale i babičky, a objevil se i jeden tatínek. Ty nejkrásněji nazdobené perníčky si odnesly děti domů, zbylé jsme využili k výzdobě tříd. Posezení s rodiči bylo velmi příjemné, přátelské, zpívali jsme koledy, popíjeli punč a pojídali sladké dobroty. A protože perníčků bylo opravdu hodně, napadlo nás, že půjdeme na koledu a zároveň popřejeme pěkné Vánoce i lidem v obci. Šest dětí se převléklo do valašských krojů a s doprovodem ostatních a košíkem perníčků chodily a koledovaly v penzionu pro seniory, na městském úřadě… Koleda potěšila malé i velké.

Štědrý den ve škole

10/2007
Již druhý rok se v naší malé škole ve Fryšavě uskutečnila Vánoční noc ve škole. Jak již název napovídá, šlo o to, alespoň maličko si zkrátit čekání na Štědrý den a společně se spolužáky a učitelkami prožít o trochu víc času než jen ve školních lavicích během vyučování. Však někteří se na ni těšili už od začátku školního roku! Sešli jsme se ve škole vybaveni spacáky, karimatkami, igelitkami plnými dárků pro kamarády, krabičkou cukroví od maminky a obrovským úsměvem na rtech spolu s tajemným očekáváním toho, co se letos bude dít… Tradičně proběhl boj o „místo na spaní“ -protože je nás ve škole jen sedmnáct, nebyl problém vměstnat se do jedné třídy. Naše pozvání přijali i šesťáci - loňští absolventi, z čehož jsme měli obrovskou radost. Stromek jsme nazdobili již během dopoledního vyučování, a tak program mohl začít. Vánoční kvíz prověřil naše znalosti z doby adventní, zvyků a obyčejů, Vánoc… Nějak jsme se s tím poprali. Poté následovaly různé zábavné hry. A pak nadešel okamžik, na který se všichni asi nejvíc těšili - rozdávání dárků, kterých pod stromečkem byla opravdu kupa. Nechyběly ani společné dárky - knihy, hry, pomůcky, autodráha, které byly koupené ze sponzorského daru Unie rodičů fungující při ZŠ. Obdarován byl opravdu každý, a nejen proto, že již 14 dní před nadílkou si každý vylosoval svého „tajného kamaráda“, kterému připraví dárek. Před spaním jsme si ještě zazpívali, zhlédli kousek pohádky, a i když bylo usínání těžké a lumpárnami se to i potmě jen hemžilo, nakonec všichni spánku podlehli. A ráno? Vstávání, úklid, snídaně… a hurá se učit.

Udělali jsme si papírový strom

Lenka Hučková, Jana Veselková, 10/2007
Děti z naší mateřské školy se, podobně jako všechny děti, těší na Vánoce. Adventní čas se jim snažíme zpříjemnit zajímavými činnostmi, loni jsme například společně vyrobili i adventní kalendář z krabiček od zápalek. Potřebovali jsme karton, zelenou barvu, tvrdý bílý papír, zlaté stužky, krabičky od zápalek a lepidlo. Z kartonu jsme vystřihli tvar stromečku, který jsme natřeli zelenou barvou. Z bílého papíru jsme vystříhali pytlíčky, ozdobili jsme je, převázali je stužkou a napsali čísla. Pytlíčky jsme pak nalepili na krabičky od zápalek a připevnili na stromeček. V každé krabičce na děti čekalo malé překvapení. Voňavou vánoční atmosféru doplnil krásný betlém s figurkami z kukuřičného šustí. A protože byly děti při přípravách moc šikovné a maminky nezůstaly pozadu a napekly na besídku spoustu dobrého cukroví, připravili jsme na nástěnku v šatně pro všechny malé andělské překvapení. Andělské tvářičky pro naše andílky.