Online archiv

Vydání: 2/2014

Podivuhodná výprava Po z pokoje až na kraj světa

Mgr. Marie Těthalová, 2/2014
Norton Juster, ilustrace Jules Feiffer, Praha, Argo 2013 No

Jen v lásce přežijeme

Jana Pokorná, 2/2014
Jiřina Prekopová, Praha, Portál 2014

LEGISLATIVA

2/2014
VYLOUČENÍ DÍTĚTE ZE ŠD

Vynášení Morany aneb Vítáme jaro ve školce

Helena Dvořáková, 2/2014
S příchodem prvních jarních dní se v mateřské škole nabízí využití tradičního zvyku vynášení „paní Zimy“. Děti tak dostanou příležitost prožít starý rituál pojící se s vítáním jara a spolupodílet se na jeho přípravě.

Večerníčkový karneval

Jana Oplová, 2/2014
Již po několikáté pořádala i loni naše mateřská škola karneval, tentokráte s tématem večerníček. Téma karnevalu bylo dohodnuto několik měsíců dopředu a samotné přípravy začaly už v únoru – malovaly se kulisy, připravovala se výzdoba, vymýšlely se soutěže pro děti i rodiče, chystaly se kostýmy pro náš „tým“… Do příprav byli zapojeni i rodiče. S dětmi doma tvořili obrázky večerníčkových postav. Ty pak zaplnily příchodovou chodbu areálu MŠ. Z těchto prací pak samotné děti zvolily vítěze. Rodiče s dětmi také doma chystali kostýmy. Na karnevalu pak byli k vidění např. Mach a Šebestová, Včelí medvídci, Maková panenka a motýl Emanuel, Bob a Bobek, víla Amálka, Beruška, vodník Česílko a mnoho dalších. Ve svých vzdělávacích plánech měly jednotlivé třídy 14 dnů před karnevalem jako hlavní téma pohádky z večerníčků. Děti byly na celou akci předem připraveny. Dvakrát jsme s nimi byli ve školní tělocvičně, kde jsme nacvičovali karnevalový nástup na píseň Večerníček. Děti se tak mohly adaptovat na prostředí i větší počet lidí. I nejmenší děti si tak karneval mohly naplno užít a vychutnat. Samotný karneval pak vyvrcholil jedno sobotní březnové odpoledne v tělocvičně ZŠ. Kolektiv mateřské školy celý den připravoval plánovanou akci – zdobili jsme tělocvičnu plakáty, kulisami s postavami z večerníčků, zkoušela se muzika a jednotlivé soutěže, aby vše klaplo. Těchto příprav se účastnily nejen paní učitelky, ale i paní uklízečky, kuchařky, školnice a také školník ze základní školy. Náš „tým“ byl velmi dobře sehraný. Každý věděl, co má za úkol a proto všechno proběhlo v klidu a pohodě. Ohlasy rodičů byly pozitivní. Stejně tak jako my, byla většina rodičů z akce nadšena. Zaujali jsme nejen děti z naší školky, ale i jejich sourozence, rodiče a prarodiče. Je pravdou, že karneval byl záležitostí dosti časově i fyzicky náročnou, ale uznání od rodičů, radost dětí a náš pocit z dobře odvedené práce za to opravdu stojí! Účast na těchto akcích MŠ je vždy veliká, vzhledem k tomu, že jsme pětitřídní mateřská škola a rodiče o ni projevují každoročně zájem. Pro svou náročnost ji však do programu školky zařazujeme každé dva roky. V naší kronice najdete fotografie z karnevalu klaunského, vodnického, čertovského nebo Růžového království.

Noc ve škole aneb Pyžamová párty

2/2014
Jak to vypadá ve škole přes den, to nám řekne každé dítě školou povinné, ale co se tam asi děje v noci? Jaké „příšernosti“se tam asi odehrávají? Rozhodli jsme se to prozkoumat, vždyť naše stará škola se strašidelnými sklepy, rozlehlými chodbami a tmavými kouty přímo nabádá a svádí k nočnímu životu. Jakmile jsme rozhlásili, že budeme prozkoumávat noční školu, dobrovolníci se jen hrnuli. Celkový počet se ustálil na 57 odvážných žácích, kteří navštěvují školní družinu, a tři vychovatelky. A co bylo na programu? Prozkoumávání okolí s baterkami, chutná večeře, vymýšlení strašidelných historek, zpěv hrůzostrašných písní u táboráku a disco v pyžámku… vše zakončeno polštářovou bitkou… Jen se spaním to bylo trošičku horší. Některým dětem se vůbec spát nechtělo, chtěly si prostě noc ve škole pořádně užít. Nakonec ale padla únava i na ty nejotrlejší. A ráno nás všechny čekalo překvapení. Na snídani byly dobrůtky a mňamky od maminek. Ale že jsou ty maminky šikovné!!! I když jsme školní strašidýlko neviděli, cítili jsme, že tam s námi je, že nás pozoruje, kontroluje a dohlíží a také se moc těší, až zase bude naše stará škola patřit jen jemu samotnému. Tak ahoj, školní strašidlo, zase někdy příště… Vychovatelky školní družiny děkují všem rodičům za pomoc a podporu při této akci.

Město v zimě

Alena Kulhánková, 2/2014
„Když na město snížek padá, je tu zima, to mám ráda.“

Jak nám tluče srdce?

Veronika Kirchnerová, Radka Rubešová, 2/2014
Lidské tělo se skládá ze spousty částí. Některé jsou vidět na první pohled – oči a ruce a nohy…, jiné máme ale schované uvnitř. Přesto nám však o sobě dávají vědět – žaludek nám kručí, plíce zvedají hrudník a naše srdce tluče…

Ze zahraničí

Zdroj: Apa.org, 2/2014

Hudba a pohyb jsou neoddělitelné

Mgr. Marie Těthalová, 2/2014
Tvrdí to pedagožka Lenka Pospíšilová, učitelka hudební výchovy a lektorka hudebních seminářů pro učitele. Za chybu považuje skutečnost, že se z našeho života postupně vytrácí aktivní muzicírování. Málo zpíváme, a tím se podle ní připravujeme o radost, již nám hudba může přinést.

Mateřská škola je ideální místo pro rozvoj komunikace

Mgr. Marie Těthalová, 2/2014
Tvrdí to klinická logopedka Mgr. Kateřina Slezáková. Učitelky mateřských škol by si podle ní měly uvědomit, že jsou to ony, které jsou dítěti vzorem správné komunikace, správného tvoření hlasu, správného tempa a artikulace.

Jihlavská Mozaika aneb 18 školek pod jednou „střechou“

Mgr. Marie Těthalová, 2/2014
Optimalizační vlna, která před více než deseti lety zasáhla mateřské školy, dala vzniknout nebývalému právnímu subjektu. Mateřská škola Mozaika vznikla sloučením 16 školek, k nimž časem přibyly ještě dvě.